.FILE 2G 3G 4G 5G
Vad är nätvett och hur lär du ut det till dina elever?
20:24 minuter | 22 augusti, 2022

Vad är nätvett och hur lär du ut det till dina elever?

Kristina Alexanderson möter Monika Staub Halling, skolbibliotekarie i Lund. Hon berättar hur hon lär elever vad hon kallar nätvett för att förbereda dem för livet på internet.

Isvett, båtvett och badvett, men även nätvett. I sann Sjöräddningssällskap-anda använder Monika Staub Halling och hennes kollegor begreppet nätvett med sina elever. Det är för att beskriva hur situationer på nätet kan kräva vissa regler och förhållningssätt. Genom utdrag ur skönlitteratur och olika övningar för hon samtal med elever som ger dem verktyg att hantera den digitala samvaron.

I avsnittet tipsar Kristina om lektionen Vad sprids på nätet, som handlar om att vara ansvarsfull på nätet och att få en förståelse för vilken bild du sprider av dig själv digitalt.

Mer om Monika Staub Halling

Monika Staub Halling är bibliotekarie på Backaskolan i Lund och en drivkraft i arbetet med integritetsfrågor och källkritik för elever. År 2019 kom hon ut med boken ”Koll på nätet” och 2021 vann hon källkritikpriset Det gyllene förstoringsglaset som delas ut av Internetstiftelsen och Källkritikbyrån varje år.

Så använder du avsnittet för kollegiala samtal om netikett och värdegrund

Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens. Lyssna på avsnittet individuellt och fundera över vad du gör idag, vad du skulle kunna göra annorlunda, och vad ni på er skola skulle behöva för att komma vidare.

Förslag till frågor att reflektera över:

  • Hur arbetar du och dina kolleger med netikett och samarbetar ni med skolbibliotekarierna? Om så hur?
  • Har ni på er skola en IKT-plan som lyfter hur ni ska stärka elevernas digitala kompetens? Om ja, vem är ansvarig?
  • Monika pratar om vikten att lära eleverna nätvett, precis som bad-, båt- och isvett. Hur arbetar ni på er skola för att stärka elevernas nätvett?

Har du tips och tankar på hur arbetet med digital kompetens i skolan kan utvecklas? Vill du medverka själv eller tipsa om någon som du skulle vilja lyssna på? Hör av dig till info@digitalalektioner.se.

Lär dig mer om hur du förbereder eleverna för livet på internet

Fortbildningsmaterial om hur du lär eleverna att hantera samvaron på internet. För dig som är lärare eller arbetar inom skolan.

Näthat – därför är det enklare att fälla hatkommentarer på nätet – En artikel från Internetkunskap.

Tips på lektioner för undervisning kring nätvett

Fler avsnitt

Om Digitala lektioners podd

Internetstiftelsens Kristina Alexanderson samtalar med gäster om hur de arbetar med digital kompetens i undervisningen. Häng med på inspirerande och reflekterande samtal om skolans uppdrag att erbjuda digital kompetens för alla.

Podden Digitala lektioner är en fortbildningssatsning för lärare från Internetstiftelsen. Varje avsnitt är max 20 minuter. Så att du ska hinna lyssna medan du diskar, åker buss eller tar en promenad. Kort kompetensutveckling för lärare på språng.

Använd podden för kollegiala samtal

Podden kan också användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla elevernas och din digitala kompetens. Lyssna och fundera på hur din arbetsvardag ser ut. Få inspiration och få tips på hur du kan utveckla din undervisning. Till varje avsnitt hittar du tips på vidare läsning, lektionsmaterial och tips på samtalsfrågor som ni kan använda vid nästa konferens.

Målet med podden är att den ska öppna för reflektion kring hur du som lärare arbetar och inspirera dig i ditt arbete.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-