Isvett, båtvett och badvett, men även nätvett. I sann Sjöräddningssällskap-anda använder Monika Staub Halling och hennes kollegor begreppet nätvett med sina elever. Det är för att beskriva hur situationer på nätet kan kräva vissa regler och förhållningssätt. Genom utdrag ur skönlitteratur och olika övningar för hon samtal med elever som ger dem verktyg att hantera den digitala samvaron.
I avsnittet tipsar Kristina om lektionen Vad sprids på nätet, som handlar om att vara ansvarsfull på nätet och att få en förståelse för vilken bild du sprider av dig själv digitalt.
Mer om Monika Staub Halling
Monika Staub Halling är bibliotekarie på Backaskolan i Lund och en drivkraft i arbetet med integritetsfrågor och källkritik för elever. År 2019 kom hon ut med boken ”Koll på nätet” och 2021 vann hon källkritikpriset Det gyllene förstoringsglaset som delas ut av Internetstiftelsen och Källkritikbyrån varje år.
Så använder du avsnittet för kollegiala samtal om netikett och värdegrund
Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens. Lyssna på avsnittet individuellt och fundera över vad du gör idag, vad du skulle kunna göra annorlunda, och vad ni på er skola skulle behöva för att komma vidare.
Förslag till frågor att reflektera över:
- Hur arbetar du och dina kolleger med netikett och samarbetar ni med skolbibliotekarierna? Om så hur?
- Har ni på er skola en IKT-plan som lyfter hur ni ska stärka elevernas digitala kompetens? Om ja, vem är ansvarig?
- Monika pratar om vikten att lära eleverna nätvett, precis som bad-, båt- och isvett. Hur arbetar ni på er skola för att stärka elevernas nätvett?
Har du tips och tankar på hur arbetet med digital kompetens i skolan kan utvecklas? Vill du medverka själv eller tipsa om någon som du skulle vilja lyssna på? Hör av dig till info@digitalalektioner.se.
Lär dig mer om hur du förbereder eleverna för livet på internet
Fortbildningsmaterial om hur du lär eleverna att hantera samvaron på internet. För dig som är lärare eller arbetar inom skolan.
Näthat – därför är det enklare att fälla hatkommentarer på nätet – En artikel från Internetkunskap.
Tips på lektioner för undervisning kring nätvett
Trygg och säker på nätet
Lektionen handlar om att känna sig trygg och säker i olika situationer i vardagen.
Skydda dina saker bakom lås och bom
Lektionen är en introduktion till säkerhet på nätet.
Skriv nätråd till vuxna
Lektionen handlar om synliggöra barns och ungas digitala färdigheter.