.FILE
Varför förbjuder så många lärare Google translate?
12:49 minuter | 17 februari, 2021

Varför förbjuder så många lärare Google translate?

Kristina Alexanderson möter Patricia Diaz, lärare i spanska och engelska, i ett samtal om varför så många språklärare är så negativa till Google translate.

Om det finns en digital tjänst som översätter till nästan alla språk, varför får eleverna inte använda den? Patricia Diaz pratar med sina elever om felen i Google translate och använder det i sin språkundervisning. Vad var det som hände, varför blev det fel? Följ med på ett samtal om hur du kan uppmuntra istället för att förbjuda Google translate.

I avsnittet tipsar Kristina om lektionen: Hur fungerar en dator? Patricia och Kristina pratar också om ord som homonym, homograf och maskininlärning. Vad är det? Läs mer längre ned på sidan.

Mer om Patricia Diaz

Patricia Diaz är lärare i spanska och engelska med undervisningserfarenhet från både grundskolan och gymnasiet. Hon är även föreläsare, doktorand på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och undervisar blivande lärarstudenter.

Så använder du avsnittet för kollegiala samtal om teknik

Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens och teknik. Lyssna på avsnittet individuellt och fundera över vad du gör idag, vad du skulle kunna göra annorlunda, och vad ni på er skola skulle behöva för att komma vidare.

Förslag till frågor att reflektera över:

 • Finns det digitala tjänster som du förbjuder dina elever att använda?
 • Hur arbetar du i din undervisning med digitala tjänster för att låta eleverna få nosa på digital kompetens?
 • Vilka aha-upplevelser har du fått genom ditt arbete med digitala tjänster? Vilka har dina elever fått?
 • Vilka kunskaper och ord behöver vi för att kunna prata om hur digitala tjänster fungerar?

Har du tips och tankar på hur arbetet med digital kompetens i skolan kan utvecklas? Vill du medverka själv eller tipsa om någon som du skulle vilja lyssna på? Hör av dig till info@digitalalektioner.se.

Lär dig mer om teknik

Fortbildningsmaterial kring teknik för dig som är lärare eller arbetar i skolan.

Vad är homonym, homograf och maskininlärning?

Homonymer är ord som låter likadant och ibland stavas likadant och då blir en homograf, men de kan även ha olika stavning. Ett exempel är ordet låga, som kan vara ljusets låga, en beskrivning av låga höjder eller ett träd som ligger i skogen (en låga).

Homografer ord som stavas på samma sätt, men betyder olika saker. Patricia använder ordet fil som exempel som kan betyda datafil, mejeriprodukt, körfil eller ett verktyg.

Maskininlärning är olika sätt där data (information) används för att träna, lära datorer eller digitala tjänster regler för att lösa problem som de inte programmerats för.

Tips på lektioner för undervisning i teknik

Fler avsnitt

  Hur närmar du dig AI i klassrummet?
  16:02 minuter | 17 februari, 2021

  Hur närmar du dig AI i klassrummet?

  Kristina Alexanderson möter Martin Blom Skavnes, lärare i NO och teknik. Han berättar om hur han låter sina elever närma sig digital teknik och artificiell intelligens, AI.
  Vad behöver du kunna om digitalisering?
  17:12 minuter | 17 februari, 2021

  Vad behöver du kunna om digitalisering?

  Kristina Alexanderson möter Micke Kring, IKT-pedagog på Årstaskolan. Han pratar om den snabba digitaliseringen av samhället, och hur man som lärare kan erövra sin egen kompetensutveckling.

Om Digitala lektioners podd

Internetstiftelsens Kristina Alexanderson samtalar med gäster om hur de arbetar med digital kompetens i undervisningen. Häng med på inspirerande och reflekterande samtal om skolans uppdrag att erbjuda digital kompetens för alla.

Podden Digitala lektioner är en fortbildningssatsning för lärare från Internetstiftelsen. Varje avsnitt är max 20 minuter. Så att du ska hinna lyssna medan du diskar, åker buss eller tar en promenad. Kort kompetensutveckling för lärare på språng.

Använd podden för kollegiala samtal

Podden kan också användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla elevernas och din digitala kompetens. Lyssna och fundera på hur din arbetsvardag ser ut. Få inspiration och få tips på hur du kan utveckla din undervisning. Till varje avsnitt hittar du tips på vidare läsning, lektionsmaterial och tips på samtalsfrågor som ni kan använda vid nästa konferens.

Målet med podden är att den ska öppna för reflektion kring hur du som lärare arbetar och inspirera dig i ditt arbete.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-