.FILE
Hur närmar du dig AI i klassrummet?
16:02 minutes | 17 februari, 2021

Hur närmar du dig AI i klassrummet?

Kristina Alexanderson möter Martin Blom Skavnes, lärare i NO och teknik. Han berättar om hur han låter sina elever närma sig digital teknik och artificiell intelligens, AI.

Martin Blom Skavnes undervisar om AI genom att förklara att datorer behöver lära sig genom erfarenhet, ungefär som en bebis som lär sig gå. Datorn behöver alltså lära sig något från grunden, för att sedan kunna fatta egna beslut. När eleverna förstått hur datorn lär sig får de tänka ut möjliga lösningar för framtidens AI.

I avsnittet tipsar Kristina om lektionen: Tekniska lösningar inom kommunikations- och informationsteknik för utbyte av information, en lektion om olika tekniska kommunikationssystem. De pratar också om AI, big data och maskininlärning. Vad är det? Läs mer längre ner på sidan.

Mer om Martin Blom Skavnes

Martin arbetar som tekniklärare på högstadiet på Påvelundsskolan i Göteborg. Han pratar i avsnittet om programmering, AI och andra aspekter av teknikämnet och digital kompetens.

Så använder du avsnittet för kollegiala samtal om teknik

Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens och teknik. Lyssna på avsnittet individuellt och fundera över vad du gör idag, vad du skulle kunna göra annorlunda, och vad ni på er skola skulle behöva för att komma vidare.

Förslag till frågor att reflektera över:

  • Hur kan du ta upp AI i ditt klassrum?
  • Hur arbetar du för att synliggöra hur maskiner fungerar och ”lär” sig?
  • Hur ger du elever möjlighet att undersöka framtida möjligheter med digital teknik?

Har du tips och tankar på hur arbetet med digital kompetens i skolan kan utvecklas? Vill du medverka själv eller tipsa om någon som du skulle vilja lyssna på? Hör av dig till info@digitalalektioner.se.

Lär dig mer om teknik

Fortbildningsmaterial kring teknik för dig som är lärare eller arbetar i skolan.

Vad är AI, big data och maskininlärning?
I samtalet kommer Kristina och Martin in på en rad svåra begrepp, om du är osäker på dem så finns här en liten ordlista:

AI (Artificiell intelligens) beskriver datorers förmåga att lära sig saker utifrån tidigare erfarenheter. Martin pratar om hur datorer lär sig förstå bilder genom att samla in data om vilka bilder som kopplas till olika motiv.

Big data eller stor data är precis vad orden säger väldigt stora datamängder, som samlas in via datorer eller digitala tjänster på internet.

Maskininlärning är olika sätt där data används för att träna, lära datorer regler för att lösa problem som de inte programmerats för.

Bias är ett begrepp som ofta används för att beskriva skevheter i data, att datan som samlas in är vinklad eller beroende av antaganden och föreställningar som finns i samhället eller i modellen som används för att samla in datan.

Data är information som bilder, texter, filmer, och annat.

Tips på lektioner för undervisning om teknik

Fler avsnitt

Om Digitala lektioners podd

Internetstiftelsens Kristina Alexanderson samtalar med gäster om hur de arbetar med digital kompetens i undervisningen. Häng med på inspirerande och reflekterande samtal om skolans uppdrag att erbjuda digital kompetens för alla.

Podden Digitala lektioner är en fortbildningssatsning för lärare från Internetstiftelsen. Varje avsnitt är max 20 minuter. Så att du ska hinna lyssna medan du diskar, åker buss eller tar en promenad. Kort kompetensutveckling för lärare på språng.

Använd podden för kollegiala samtal

Podden kan också användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla elevernas och din digitala kompetens. Lyssna och fundera på hur din arbetsvardag ser ut. Få inspiration och få tips på hur du kan utveckla din undervisning. Till varje avsnitt hittar du tips på vidare läsning, lektionsmaterial och tips på samtalsfrågor som ni kan använda vid nästa konferens.

Målet med podden är att den ska öppna för reflektion kring hur du som lärare arbetar och inspirera dig i ditt arbete.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-