.FILE 2G 3G 4G 5G
Vad behöver du kunna om digitalisering?
17:12 minuter | 17 februari, 2021

Vad behöver du kunna om digitalisering?

Kristina Alexanderson möter Micke Kring, IKT-pedagog på Årstaskolan. Han pratar om den snabba digitaliseringen av samhället, och hur man som lärare kan erövra sin egen kompetensutveckling.

Micke Kring jobbar med att se till att personalen har tillräcklig kompetens och kunskap för att undervisa eleverna i digital kompetens. Men det är lätt att känna sig okunnig när digitaliseringsbegreppet känns diffust. Hur börjar man? Lyssna på ett samtal om att våga testa och att det aldrig är för sent att lära sig.

I avsnittet tipsar Kristina om lektionen: Vad hände på internet när du föddes? – En lektion som sätter förändringar på internet i relation till barnens ålder.

Mer om Micke Kring

Micke Kring är IKT-pedagog på Årstaskolan i Stockholm. Han har tagit initiativ till en rad hyllade webbprojekt som Bibblis, Kunskapshubben och han har även vunnit Guldäpplets särskilda pris. Micke är också en tydlig influencer i sociala medier och pratar om hur han tänker kring och jobbar med digitaliseringen av skolan.

Så använder du avsnittet för kollegiala samtal om digitalisering

Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens. Lyssna på avsnittet individuellt och fundera över vad du gör idag, vad du skulle kunna göra annorlunda, och vad ni på er skola skulle behöva för att komma vidare.

Förslag till frågor att reflektera över:

 • Vad behöver du som lärare kunna om digitaliseringen?
 • Vilken betydelse har digitaliseringen och internet haft för ditt och skolans sätt att arbeta? Titta tillbaka 20 år.
 • Hur synliggör du för eleverna hur vår vardag har förändrats av digitaliseringen?
 • Hur ser digitaliseringen ut? Titta gärna på Internetmuseum och ta reda på vad som hände på internet det år då du föddes, när du fyllde tio, tjugo år, fram till din nuvarande ålder.

Har du tips och tankar på hur arbetet med digital kompetens i skolan kan utvecklas? Vill du medverka själv eller tipsa om någon som du skulle vilja lyssna på? Hör av dig till info@digitalalektioner.se.

Lär dig mer om digitalisering

Fortbildningsmaterial om digitalisering för dig som är lärare eller arbetar i skolan.

Tips på lektioner för undervisning om digitalisering

Figurer som pratar med pratbubblor

Prata om internet

En lektion som ger eleverna möjlighet att prata om hur de använder internet och digitala tjänster, samt varför.

Fler avsnitt

  Hur funkade världen före internet?
  15:17 minuter | 17 februari, 2021

  Hur funkade världen före internet?

  Kristina Alexanderson möter Maria Franzén, it-pedagog för låg- och mellanstadiet. Maria berättar hur hon ger elever som vuxit upp med läsplattor och internet en förståelse för hur världen funkade innan digitaliseringen.
  Hur lär du eleverna ge instruktioner till datorn?
  16:24 minuter | 17 februari, 2021

  Hur lär du eleverna ge instruktioner till datorn?

  Kristina Alexanderson möter Ann Ulfves, matte- och NO-lärare på Skapaskolan. Hon pratar om datalogiskt tänkande och hur hon arbetar med programmering med yngre elever.

Om Digitala lektioners podd

Internetstiftelsens Kristina Alexanderson samtalar med gäster om hur de arbetar med digital kompetens i undervisningen. Häng med på inspirerande och reflekterande samtal om skolans uppdrag att erbjuda digital kompetens för alla.

Podden Digitala lektioner är en fortbildningssatsning för lärare från Internetstiftelsen. Varje avsnitt är max 20 minuter. Så att du ska hinna lyssna medan du diskar, åker buss eller tar en promenad. Kort kompetensutveckling för lärare på språng.

Använd podden för kollegiala samtal

Podden kan också användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla elevernas och din digitala kompetens. Lyssna och fundera på hur din arbetsvardag ser ut. Få inspiration och få tips på hur du kan utveckla din undervisning. Till varje avsnitt hittar du tips på vidare läsning, lektionsmaterial och tips på samtalsfrågor som ni kan använda vid nästa konferens.

Målet med podden är att den ska öppna för reflektion kring hur du som lärare arbetar och inspirera dig i ditt arbete.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-