.FILE
Hur funkade världen före internet?
15:17 minutes | 17 februari, 2021

Hur funkade världen före internet?

Kristina Alexanderson möter Maria Franzén, it-pedagog för låg- och mellanstadiet. Maria berättar hur hon ger elever som vuxit upp med läsplattor och internet en förståelse för hur världen funkade innan digitaliseringen.

När Maria Franzén undervisar om internets historia börjar hon alltid med barnens perspektiv. Hon börjar med att ställa frågor som: Hur tar man reda på någons telefonnummer idag? Hur gjorde man förr? Genom att ta avstamp i elevernas vardag kan Maria förmedla kunskap om hur allt var innan.

I avsnittet tipsar Kristina om lektionen: Vad är internet?. En lektion om internet och internets historia. De pratar också om domännamn. Vad är ett domännamn? Läs mer längre ner på sidan.

Mer om Maria Franzén

Maria Franzén är it-pedagog, grundskollärare, föreläsare och arbetar som verksamhetsansvarig på Makerzone, en kreativ mötesplats för lärande inom teknik, i Sollentuna. I avsnittet tipsar Maria också om att du som lärare kan starta ett arbete med digitalisering genom att låta eleverna reflektera kring frågeställningen: Vad behöver vuxna för att bli bättre internetanvändare?

Så använder du avsnittet för kollegiala samtal om digitalisering

Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens. Lyssna på avsnittet individuellt och fundera över vad du gör idag, vad du skulle kunna göra annorlunda, och vad ni på er skola skulle behöva för att komma vidare.

Förslag till frågor att reflektera över:

 • Hur fungerade världen innan internet?
 • Maria pratar om att skapa värdefull undervisning för sina elever kring digitaliseringen. Håller du med henne om att det är viktigt? Varför, varför inte?
 • Hur skapar du värdefull undervisning för dina elever kring digitaliseringen?

Har du tips och tankar på hur arbetet med digital kompetens i skolan kan utvecklas? Vill du medverka själv eller tipsa om någon som du skulle vilja lyssna på? Hör av dig till info@digitalalektioner.se.

Lär dig mer om digitalisering

Fortbildningsmaterial kring digitalisering för dig som är lärare eller arbetar i skolan.

Tips på lektioner för undervisning i digitalisering

Fler avsnitt

  Hur påverkar emojierna vårt språk?
  19:12 minutes | 17 februari, 2021

  Hur påverkar emojierna vårt språk?

  Kristina Alexanderson möter Annika Sjödahl, svensklärare på Gröna Dalens skola. De samtalar om emojiernas betydelse och hur eleverna använder dem. Vad händer när symbolerna flyttar in i textskrivandet?
  Hur närmar du dig AI i klassrummet?
  16:02 minutes | 17 februari, 2021

  Hur närmar du dig AI i klassrummet?

  Kristina Alexanderson möter Martin Blom Skavnes, lärare i NO och teknik. Han berättar om hur han låter sina elever närma sig digital teknik och artificiell intelligens, AI.

Om Digitala lektioners podd

Internetstiftelsens Kristina Alexanderson samtalar med gäster om hur de arbetar med digital kompetens i undervisningen. Häng med på inspirerande och reflekterande samtal om skolans uppdrag att erbjuda digital kompetens för alla.

Podden Digitala lektioner är en fortbildningssatsning för lärare från Internetstiftelsen. Varje avsnitt är max 20 minuter. Så att du ska hinna lyssna medan du diskar, åker buss eller tar en promenad. Kort kompetensutveckling för lärare på språng.

Använd podden för kollegiala samtal

Podden kan också användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla elevernas och din digitala kompetens. Lyssna och fundera på hur din arbetsvardag ser ut. Få inspiration och få tips på hur du kan utveckla din undervisning. Till varje avsnitt hittar du tips på vidare läsning, lektionsmaterial och tips på samtalsfrågor som ni kan använda vid nästa konferens.

Målet med podden är att den ska öppna för reflektion kring hur du som lärare arbetar och inspirera dig i ditt arbete.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-