.FILE 2G 3G 4G 5G
Hur påverkar emojierna vårt språk?
19:12 minuter | 17 februari, 2021

Hur påverkar emojierna vårt språk?

Kristina Alexanderson möter Annika Sjödahl, svensklärare på Gröna Dalens skola. De samtalar om emojiernas betydelse och hur eleverna använder dem. Vad händer när symbolerna flyttar in i textskrivandet?

När Annika Sjödahl fick en kärleksemoji från en elev blev hon osäker och tog upp det med kollegorna. Det visade sig att de också hade fått kram- och pussemojier från sina elever. Som svensklärare försöker hon få eleverna att reflektera över språk och texttyper, och förstå när det är okej att använda emojier.

Vi lever i en föränderlig tid och vi vet inte hur språket kommer att utvecklas.

Annika Sjödahl

I avsnittet tipsar Kristina om lektionen Reflektera kring hur språket förändras av digitaliseringen.

Mer om Annika Sjödahl

Annika Sjödahl är högstadielärare i svenska på Gröna Dalens skola i Bålstad. Annika är även en uppskattad föreläsare, ämnesspanare och har tilldelats Svenska Akademins svensklärarpris 2020. I avsnittet tipsar Annika om att läsa artiklar som Kan emoji bli ett universellt språk? och sedan låta eleverna reflektera kring emoijernas betydelse för språkbruket.

Så använder du avsnittet som underlag för kollegiala samtal om digitalisering

Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens. Lyssna på avsnittet individuellt och fundera över vad du gör idag, vad du skulle kunna göra annorlunda, och vad ni på er skola skulle behöva för att komma vidare.

Förslag till frågor att reflektera över:

 • Hur påverkar emojierna vårt språk?
 • Hur arbetar du för att lära eleverna skillnaden mellan formellt och informellt språk?
 • Hur medvetandegör du eleverna på hur digitaliseringen påverkar oss och vårt sätt att leva?

Har du tips och tankar på hur arbetet med digital kompetens i skolan kan utvecklas? Vill du medverka själv eller tipsa om någon som du skulle vilja lyssna på? Hör av dig till info@digitalalektioner.se.

Lär dig mer om digitaliseringens påverkan på språket

Fortbildningsmaterial kring digitalisering för dig som är lärare eller arbetar i skolan.

Tips på lektioner för undervisning i digital kompetens

Fler avsnitt

  Vad behöver du kunna om digitalisering?
  17:12 minuter | 17 februari, 2021

  Vad behöver du kunna om digitalisering?

  Kristina Alexanderson möter Micke Kring, IKT-pedagog på Årstaskolan. Han pratar om den snabba digitaliseringen av samhället, och hur man som lärare kan erövra sin egen kompetensutveckling.
  Vad sprider du på nätet?
  12:51 minuter | 17 februari, 2021

  Vad sprider du på nätet?

  Kristina Alexanderson möter Maria Wiman, SO-lärare på Skapaskolan, i ett samtal om kraften av att ta in elevernas verklighet i klassrummet.

Om Digitala lektioners podd

Internetstiftelsens Kristina Alexanderson samtalar med gäster om hur de arbetar med digital kompetens i undervisningen. Häng med på inspirerande och reflekterande samtal om skolans uppdrag att erbjuda digital kompetens för alla.

Podden Digitala lektioner är en fortbildningssatsning för lärare från Internetstiftelsen. Varje avsnitt är max 20 minuter. Så att du ska hinna lyssna medan du diskar, åker buss eller tar en promenad. Kort kompetensutveckling för lärare på språng.

Använd podden för kollegiala samtal

Podden kan också användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla elevernas och din digitala kompetens. Lyssna och fundera på hur din arbetsvardag ser ut. Få inspiration och få tips på hur du kan utveckla din undervisning. Till varje avsnitt hittar du tips på vidare läsning, lektionsmaterial och tips på samtalsfrågor som ni kan använda vid nästa konferens.

Målet med podden är att den ska öppna för reflektion kring hur du som lärare arbetar och inspirera dig i ditt arbete.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-