.FILE
Är lärarstudenter rustade för att lära ut i ett digitaliserat samhälle?
18:29 minutes | 29 augusti, 2022

Är lärarstudenter rustade för att lära ut i ett digitaliserat samhälle?

Kristina Alexanderson möter lärarstudenten Johanna Barvelid. Johanna berättar hur lärarstudenter förbereds för att lära ut till barn i ett digitaliserat samhälle.

När Johanna Barvelid genomförde sin praktik slogs hon av hur lite digitala hjälpmedel faktiskt används i klassrummet. Efter ett år som lärarstudent upplever Johanna att hon saknar undervisning i hur hon ska arbeta med digitaliseringen när hon väl kommer ut till eleverna. I avsnittet lyfter Kristina Alexanderson och Johanna Barvelid frågor om vilken roll digitala verktyg ska ha i undervisningen och vilket ansvar skolan har i att utbilda eleverna om nätet. 

I avsnittet tipsar Kristina om lektionen Vad sprids på nätet?, som tar upp frågan om hur vi agerar på nätet; vad sprider vi för information och hur kan vi vara bra kompisar på internet egentligen?

Mer om Johanna Barvelid

Johanna Barvelid studerar för att bli lågstadielärare. Under inspelningen hade Johanna genomgått ett år av lärarutbildningen, nu slutför hon snart sitt andra år. Tidigare har hon arbetat med digital kommunikation.

Så använder du avsnittet för kollegiala samtal om undervisning i digital kompetens

Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens. Lyssna på avsnittet individuellt och fundera över vad du gör idag, vad du skulle kunna göra annorlunda, och vad ni på er skola skulle behöva för att komma vidare.

Förslag till frågor att reflektera över:

  • Har du precis som Johanna funderat kring i vilken mån digitala verktyg kommer göra vissa färdigheter/kunskaper onödiga?
  • Vilka kunskaper kring undervisning och digital kompetens hade du behövt som lärarstudent?

Har du tips och tankar på hur arbetet med digital kompetens i skolan kan utvecklas? Vill du medverka själv eller tipsa om någon som du skulle vilja lyssna på? Hör av dig till info@digitalalektioner.se.

Lär dig mer om hur elevernas nätvardag ser ut

Här finns fortbildningsmaterial om elevernas digitala samvaro för dig som är lärare eller jobbar inom skolan:

  • Självklart digital – En föreläsning med antropologen Katarina Graffman om hur det är att vara ung på 2020-talet, från Internetdagarna 2019.
  • Så är de ungas digitala liv – En artikel om elevernas vardag på nätet, baserad på siffror från rapporten Svenskarna och internet 2021, från Internetstiftelsen.
Kod av ettor och nollor

Debattera filter

Lektionen handlar om att diskutera och ta ställning till olika verktyg som används för att skapa trygghet och säkerhet på nätet.

Fler avsnitt

Om Digitala lektioners podd

Internetstiftelsens Kristina Alexanderson samtalar med gäster om hur de arbetar med digital kompetens i undervisningen. Häng med på inspirerande och reflekterande samtal om skolans uppdrag att erbjuda digital kompetens för alla.

Podden Digitala lektioner är en fortbildningssatsning för lärare från Internetstiftelsen. Varje avsnitt är max 20 minuter. Så att du ska hinna lyssna medan du diskar, åker buss eller tar en promenad. Kort kompetensutveckling för lärare på språng.

Använd podden för kollegiala samtal

Podden kan också användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla elevernas och din digitala kompetens. Lyssna och fundera på hur din arbetsvardag ser ut. Få inspiration och få tips på hur du kan utveckla din undervisning. Till varje avsnitt hittar du tips på vidare läsning, lektionsmaterial och tips på samtalsfrågor som ni kan använda vid nästa konferens.

Målet med podden är att den ska öppna för reflektion kring hur du som lärare arbetar och inspirera dig i ditt arbete.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-