.FILE 2G 3G 4G 5G
Vilken roll har kommunikation i arbetet med digital kompetens?
18:44 minuter | 15 augusti, 2022

Vilken roll har kommunikation i arbetet med digital kompetens?

Kristina Alexanderson möter Ingela Netz, verksamhetsutvecklare i Nykvarn kommun. Hon lyfter kommunikation som ett särskilt viktigt verktyg i arbetet med digital kompetens.

Ingela Netz arbetade som rektor på Parkskolan i Salem när coronapandemin bröt ut. Som ledare för skolan tog hon snabbt på sig ansvaret att hålla ihop verksamheten när de gick över till distansundervisning. I det här avsnittet berättar Ingela om sina lärdomar och hur viktigt det är med ett gemensamt språk, mål och vision för att det ska fungera att arbeta och utvecklas tillsammans digitalt.

I avsnittet tipsar Kristina om lektionen Skola överallt, ett digitalt klassrum. En lektion som handlar om att skapa gemensamma mål med eleverna för ett tryggt och säkert digitalt klassrum.

Mer om Ingela Netz

Ingela Netz är verksamhetsutvecklare i Nykvarn kommun och har tidigare arbetat som rektor på Parkskolan i Salem. Hon pekar på kommunikation som en central del av utvecklingsarbete. I avsnittet berättar Ingela om hur hon och hennes kollegor hittade ett gemensamt språk och tänkande runt digitala medel under omställningen till distansundervisning.

Så använder du avsnittet för kollegiala samtal om digitaliseringen

Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens. Lyssna på avsnittet individuellt och fundera över vad du gör idag, vad du skulle kunna göra annorlunda, och vad ni på er skola skulle behöva för att komma vidare.

Förslag till frågor att reflektera över:

  • Ingela Netz pratar om vikten av skolledaren i tider av kris, som när skolorna stängdes till följd av coronapandemin. Kan du känna igen dig i Netz beskrivning? Motivera.
  • I vilken omfattning är skolledningen på din skola avgörande för ditt arbete med digitala verktyg och digitaliseringen av undervisningen?

Har du tips och tankar på hur arbetet med digital kompetens i skolan kan utvecklas? Vill du medverka själv eller tipsa om någon som du skulle vilja lyssna på? Hör av dig till info@digitalalektioner.se.

Lär dig mer om att leda på distans

Fortbildningsmaterial om skola på distans för dig som är lärare eller arbetar inom skolan.

Distansundervisning – Ett avsnitt om distansundervisning. Kristina Alexanderson möter Linda Svanberg i ett samtal om att undervisa på distans i första säsongen av podden Digitala lektioner.

Tips på lektioner i digital kompetens

Granska konspirationer

Lektionen handlar om att använda en källkritisk metod för att granska en konspirationsteori.

Fler avsnitt

Om Digitala lektioners podd

Internetstiftelsens Kristina Alexanderson samtalar med gäster om hur de arbetar med digital kompetens i undervisningen. Häng med på inspirerande och reflekterande samtal om skolans uppdrag att erbjuda digital kompetens för alla.

Podden Digitala lektioner är en fortbildningssatsning för lärare från Internetstiftelsen. Varje avsnitt är max 20 minuter. Så att du ska hinna lyssna medan du diskar, åker buss eller tar en promenad. Kort kompetensutveckling för lärare på språng.

Använd podden för kollegiala samtal

Podden kan också användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla elevernas och din digitala kompetens. Lyssna och fundera på hur din arbetsvardag ser ut. Få inspiration och få tips på hur du kan utveckla din undervisning. Till varje avsnitt hittar du tips på vidare läsning, lektionsmaterial och tips på samtalsfrågor som ni kan använda vid nästa konferens.

Målet med podden är att den ska öppna för reflektion kring hur du som lärare arbetar och inspirera dig i ditt arbete.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-