När Johanna Barvelid genomförde sin praktik slogs hon av hur lite digitala hjälpmedel faktiskt används i klassrummet. Efter ett år som lärarstudent upplever Johanna att hon saknar undervisning i hur hon ska arbeta med digitaliseringen när hon väl kommer ut till eleverna. I avsnittet lyfter Kristina Alexanderson och Johanna Barvelid frågor om vilken roll digitala verktyg ska ha i undervisningen och vilket ansvar skolan har i att utbilda eleverna om nätet.
I avsnittet tipsar Kristina om lektionen Vad sprids på nätet?, som tar upp frågan om hur vi agerar på nätet; vad sprider vi för information och hur kan vi vara bra kompisar på internet egentligen?
Mer om Johanna Barvelid
Johanna Barvelid studerar för att bli lågstadielärare. Under inspelningen hade Johanna genomgått ett år av lärarutbildningen, nu slutför hon snart sitt andra år. Tidigare har hon arbetat med digital kommunikation.
Så använder du avsnittet för kollegiala samtal om undervisning i digital kompetens
Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens. Lyssna på avsnittet individuellt och fundera över vad du gör idag, vad du skulle kunna göra annorlunda, och vad ni på er skola skulle behöva för att komma vidare.
Förslag till frågor att reflektera över:
- Har du precis som Johanna funderat kring i vilken mån digitala verktyg kommer göra vissa färdigheter/kunskaper onödiga?
- Vilka kunskaper kring undervisning och digital kompetens hade du behövt som lärarstudent?
Har du tips och tankar på hur arbetet med digital kompetens i skolan kan utvecklas? Vill du medverka själv eller tipsa om någon som du skulle vilja lyssna på? Hör av dig till info@digitalalektioner.se.
Lär dig mer om hur elevernas nätvardag ser ut
Här finns fortbildningsmaterial om elevernas digitala samvaro för dig som är lärare eller jobbar inom skolan:
- Självklart digital – En föreläsning med antropologen Katarina Graffman om hur det är att vara ung på 2020-talet, från Internetdagarna 2019.
- Så är de ungas digitala liv – En artikel om elevernas vardag på nätet, baserad på siffror från rapporten Svenskarna och internet 2021, från Internetstiftelsen.
Skriv nätråd till vuxna
Lektionen handlar om synliggöra barns och ungas digitala färdigheter.
Debattera filter
Lektionen handlar om att diskutera och ta ställning till olika verktyg som används för att skapa trygghet och säkerhet på nätet.
Vad hände på internet när du föddes?
En lektion som sätter förändringar på internet i relation till elevernas erfarenheter.