Här hittar du presentationer från några av talarna som stod på scenen under SETT-dagarna 2024.
Under tre dagar fick vi lyssna på en rad experter som pratade om internetkultur, digitaliseringen i skolan och inte minst om möjligheter och utmaningar med AI. Här delar några av talarna sina presentationer.
Patricia Diaz
Författare och forskar inom lärarutbildning och användning av digitala verktyg på Kungliga Tekniska Högskolan. Titta på och ladda ner Patricias presentation med tips på bra digitala verktyg här.
Lisa Molin
Lektor och forskare vid Center för skolutveckling i Göteborgs stad och vid Göteborgs universitet. Titta på och ladda ner Lisas presentation om digital läsning här.
Linda Mannila
Forskare vid institutionen för datavetenskap på Linköpings universitet och docent vid Helsingfors universitet. Titta på och ladda ner Lindas presentation om AI här.
Kristina Alexanderson
Ansvarig för Internetstiftelsens skolsatsningar och en av Sveriges ledande experter inom digital kompetens i skolan. Titta på och ladda ner Kristinas presentation om AI här.
Jonathan Lundberg
Frilansjournalist och författare, har bland annat skrivit en bok där han djupdyker i hur Sverigedemokraterna använder kulturen på internet för att sprida sina budskap. Titta på och ladda ner Jonathans presentation om internetkultur här.
Betty Tärning
Har arbetat mycket med att utveckla digitala lärspel som innehåller så kallade teachable agents (läraktiga elever) som bygger på pedagogiken "lära själv genom att lära ut". Titta på och ladda ner Bettys presentation om teachable agents här.
Jonatan Tensetti
Lärare, IT-pedagog och expert på att integrera digitala verktyg i språkundervisningen. Har undersökt och testat många olika digitala verktyg för att hitta en balans i undervisningen. Se och ladda ner Jonatans presentation om generativ AI här.
Elin Ercisson
Fil.dr i Tillämpad informationsteknologi med inriktning mot utbildningsvetenskap och en lång bakgrund som språklärare. Titta på och ladda ner Elins presentation om AI i språkundervisningen här.
Mer från Digitala lektioner
Lektioner i AI för alla åldrar
För att du ska kunna utveckla dina elevers digitala kompetens har vi fyllt på sajten med lektioner för hela grundskolan som på olika sätt närmar sig AI. Du hittar dem samlade på sidan Lektioner i AI för alla åldrar.
Lektionerna är tillgängliga att använda och att bearbeta. Du kan välja att använda delar eller hela lektionen. Alla lektionerna är dessutom testade av lärare.
Event om AI och kreativitet
Välkommen att delta på en eftermiddag om AI för lärande i skola och utbildning. 18 juni kl. 13:00–15:30 – anmäl dig här!
Sex, samtycke och relationer på nätet
Skolans värdegrundsarbete med tonåringar och undervisningen om sex, samtycke och relationer handlar mycket om att stärka elevernas förmåga att göra val som gör att de mår bra och får starka och goda relationer till både sig själva och andra. Sådana val är inte minst viktiga i en digital kontext där det vi säger, skriver eller delar med oss av, lever kvar och kan ta vägar som inte alltid går att förutse. Du hittar lektioner i sex, samtycke och relationer på nätet samlade i detta lektionspaket.
Barnen och internet
I undersökningen Svenskarna och internet tittar vi på olika delar av det digitala livet för barn i åldern 8–19 år, både ur barnens och föräldrarnas perspektiv. Hur många barn spelar VR-spel och andra digitala spel – och hur många umgås digitalt med vänner i dataspel? När får barn en egen mobiltelefon att ringa och surfa på – och hur väl stämmer det överens med när föräldrar tycker att barn bör få sin första mobil?
Många föräldrar har god kännedom om var deras barn befinner sig genom att följa platsdata från barnens mobiltelefon. De har däremot ofta en mycket begränsad insyn när barn utsätts för näthat, kränkningar eller får så kallade nudes (nakenbilder) skickade till sig. Läs mer i kapitlet Barnen och internet från Svenskarna och internet 2023.