Klicka på bilden för att se video

Kom igång med programmering i klassrummet

I Internetstiftelsens kostnadsfria lärresurs Digitala lektioner finns massor av lektioner som låter dina elever börja med programmering och datalogiskt tänkande i undervisningen på ett roligt och lättförståeligt sätt..

I filmen ger Kristina Alexanderson exempel på hur en introduktion till programmering kan se ut. Bland lektionstipsen finns lektionen ”Undersök vad som är programmerat” som låter eleverna få en förståelse för att tekniska prylar runtomkring dem faktiskt är programmerade av någon.

Vill du jobba med ord och begrepp som rör datalogiskt tänkande finns lektionsserien ”Hur fungerar en robot” där eleverna invigs i datalogiskt tänkande genom att följa roboten Svea. Här får eleverna även prova att skapa en sekvens och följa en algoritm.

För att introducera kod, även utan dator eller surfplatta, rekommenderas lektionsserierna ”Grunderna i programmering” där klassen med hjälp av arbetsblad jobbar med centrala begrepp som algoritmer, loopar och buggar.

Programmering kan också göras med kroppen. I lektionen ”Programmera en mänsklig robot” får eleven skriva ett program till en kompis som får agera som robot och i ”Programmering, dans och loopar” lär sig klassen begreppet loopar genom att dansa!

Digitala lektioner är helt fritt att använda, bearbeta och sprida, så tipsa gärna en kollega! Du kan ladda ner allt material och sprida det direkt till eleverna via Google Classroom.