.FILE 2G 3G 4G 5G
Hur lär du eleverna ge instruktioner till datorn?
16:24 minuter | 17 februari, 2021

Hur lär du eleverna ge instruktioner till datorn?

Kristina Alexanderson möter Ann Ulfves, matte- och NO-lärare på Skapaskolan. Hon pratar om datalogiskt tänkande och hur hon arbetar med programmering med yngre elever.

Ann Ulfves brukar låta sina elever börja med att programmera henne att bre en smörgås. Eleverna ropar ut sina instruktioner: ta med höger hand, ta upp kniven och så vidare. När de ger fel instruktion händer inget. Syftet är att eleverna ska förstå att datorn behöver exakta instruktioner, i rätt ordning för att göra en uppgift.

Ni har hittat en bugg, wow vad häftigt. De har gjort en bugg och alla kom och tittade och det blev värsta hajpen.

ANN ULFVES

I avsnittet tipsar Kristina om lektionsserien Nosa på programmering, som är en introduktion till programmering.

Mer om Ann Ulfves

Ann Ulfves är grundskolelärare i matte och NO på Skapaskolan i Huddinge. Ann är även en omtyckt föreläsare om programmering i skolan. I avsnittet tipsar Ann om Bebras, en resurs för programmering med tävlingar och annat för skolan.

Så använder du avsnittet för kollegiala samtal om programmering

Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens och programmering. Lyssna på avsnittet individuellt och fundera över vad du gör idag, vad du skulle kunna göra annorlunda, och vad ni på er skola skulle behöva för att komma vidare.

Förslag till frågor att reflektera över:

 • Hur lär du eleverna ge instruktioner till datorn?
 • Vad lär sig eleverna när de kan förstå hur man styr digitala enheter?
 • Hur arbetar ni för att lära elever begrepp som kopplas till programmering?

Har du tips och tankar på hur arbetet med digital kompetens i skolan kan utvecklas? Vill du medverka själv eller tipsa om någon som du skulle vilja lyssna på? Hör av dig till info@digitalalektioner.se.

Lär dig mer om programmering

Fortbildningsmaterial kring programmering för dig som är lärare eller arbetar i skolan.

Tips på lektioner för undervisning i programmering

Karin Nygårds med barn

Programmera mera

En tv-serie om programmering från UR. Fokus ligger inte på att lära sig skriva kod eller programmeringsspråk utan på själva tankesättet.

Fler avsnitt

  Hur styr koden vårt samhälle?
  17:18 minuter | 17 februari, 2021

  Hur styr koden vårt samhälle?

  Kristina Alexanderson möter Christer Sjöberg, lärare i matematik på mellanstadiet. Han har gått från att inte se nyttan med programmering till att jobba för att eleverna ska förstå hur kod styr vårt samhälle.
  Varför är det viktigt med källtillit?
  15:40 minuter | 17 februari, 2021

  Varför är det viktigt med källtillit?

  Kristina Alexanderson pratar med Susanne Linde, bibliotekspedagog i Ystad kommun. Hon pratar om den viktiga källtilliten och om att träna barnen att tidigt få koll på bra källor.

Om Digitala lektioners podd

Internetstiftelsens Kristina Alexanderson samtalar med gäster om hur de arbetar med digital kompetens i undervisningen. Häng med på inspirerande och reflekterande samtal om skolans uppdrag att erbjuda digital kompetens för alla.

Podden Digitala lektioner är en fortbildningssatsning för lärare från Internetstiftelsen. Varje avsnitt är max 20 minuter. Så att du ska hinna lyssna medan du diskar, åker buss eller tar en promenad. Kort kompetensutveckling för lärare på språng.

Använd podden för kollegiala samtal

Podden kan också användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla elevernas och din digitala kompetens. Lyssna och fundera på hur din arbetsvardag ser ut. Få inspiration och få tips på hur du kan utveckla din undervisning. Till varje avsnitt hittar du tips på vidare läsning, lektionsmaterial och tips på samtalsfrågor som ni kan använda vid nästa konferens.

Målet med podden är att den ska öppna för reflektion kring hur du som lärare arbetar och inspirera dig i ditt arbete.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-