.FILE
Hur styr koden vårt samhälle?
17:18 minutes | 17 februari, 2021

Hur styr koden vårt samhälle?

Kristina Alexanderson möter Christer Sjöberg, lärare i matematik på mellanstadiet. Han har gått från att inte se nyttan med programmering till att jobba för att eleverna ska förstå hur kod styr vårt samhälle.

När Christer Sjöbergs rektor bad honom att ta in programmering i undervisningen stretade han emot. Men han hade inget val. Tillsammans skapade Christer och eleverna program för att träna multiplikation och division. Det ledde till bra mattesamtal. Nu är programmering en naturlig del av undervisningen.

I avsnittet tipsar Kristina om lektionspaketet Scratch för nybörjare där man få lära sig grunderna i Scratch och bygga ett spel, stegvis.

Mer om Christer Sjöberg

Christer Sjöberg är förstelärare på Sigfridsborgsskolan i Nacka. Han har även varit med i forskningsinstitutet Ifous programmeringsprogram. I avsnittet berättar han om hur han arbetar med programmering för mellanstadiet.

Så använder du avsnittet för kollegiala samtal om programmering

Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens och programmering. Lyssna på avsnittet individuellt och fundera över vad du gör idag, vad du skulle kunna göra annorlunda, och vad ni på er skola skulle behöva för att komma vidare.

Förslag till frågor att reflektera över:

  • Hur styr koden vårt samhälle?
  • Känner du igen dig i Christers upplevelse att ett arbete med programmering och digitala verktyg är något som bara stjäl tid från undervisningen? Hur hanterar du det i så fall?
  • Hur arbetar du för att skapa nytta med din undervisning om programmering och digital kompetens?

Lär dig mer om programmering

Fortbildningsmaterial kring programmering för dig som är lärare eller arbetar i skolan.

Tips på lektioner för undervisning i programmering

Dator med mattetal

Koda ett mattetest

Ett lektionspaket för programmering i matte, eleverna lär sig  koda ett mattetest i Scratch.

Fler avsnitt

Om Digitala lektioners podd

Internetstiftelsens Kristina Alexanderson samtalar med gäster om hur de arbetar med digital kompetens i undervisningen. Häng med på inspirerande och reflekterande samtal om skolans uppdrag att erbjuda digital kompetens för alla.

Podden Digitala lektioner är en fortbildningssatsning för lärare från Internetstiftelsen. Varje avsnitt är max 20 minuter. Så att du ska hinna lyssna medan du diskar, åker buss eller tar en promenad. Kort kompetensutveckling för lärare på språng.

Använd podden för kollegiala samtal

Podden kan också användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla elevernas och din digitala kompetens. Lyssna och fundera på hur din arbetsvardag ser ut. Få inspiration och få tips på hur du kan utveckla din undervisning. Till varje avsnitt hittar du tips på vidare läsning, lektionsmaterial och tips på samtalsfrågor som ni kan använda vid nästa konferens.

Målet med podden är att den ska öppna för reflektion kring hur du som lärare arbetar och inspirera dig i ditt arbete.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-