Använd Digitala lektioner för undervisning hemma

Coronaviruset och dess följder ökar på olika sätt behovet av digital kompetens hos både lärare och elever. Övningarna och uppgifterna i Digitala lektioner går fint att anpassa för fjärr- eller distansundervisning. Innehållet är kostnadsfritt och du har tillgång till 138 olika lektioner här på sajten. 

Vid distansundervisning kan du enkelt välja de delar av Digitala lektioner som eleverna ska jobba med. Samtliga lektioner går att dela via Google Classroom eller Microsoft Teams och att ladda ner i Google Drive eller som pdf. Väljer du att fjärrundervisa med visning på duk eller stor skärm är ett klick på klassrumsläge det bästa. Du hittar även Digitala lektioner hos Skolon.

I stressiga tider kan det vara svårt att tänka nytt kring material man är van att arbeta med på ett visst sätt. Här kommer några tips kring hur du kan anpassa Digitala lektioner:

 

Använd bilderna i lektionerna

Många lektioner på Digitala lektioner har tankeväckande bilder och gif:ar som passar alla årskurser. Istället för att samtala om dem kan eleverna arbeta med att göra memes, skriva bildtexter eller berättelser. Missa inte att introbilderna till lektionerna också är fria att använda.

Lektionstips:

 

Samtala online

Vad behöver man tänka på om man vill att eleverna ska samtala på distans? Många elever är redan vana vid chatt, telefon eller möten online , men det är bra att sätta upp några enkla regler så att alla känner att de kan vara delaktiga.

Kom överens om vilka emojis och förkortningar ni använder så att alla vet exakt vad de betyder. Det är mycket svårare att tolka varandra när röst, blickar och kroppsspråk saknas. Undersök också vilka möjligheter till anpassningar som finns i de tjänster ni använder. En del elever kanske vill få chatten uppläst, kunna tala in text eller kunna spara och ta del av en avslutad chatt i efterhand.

Lektionstips:

 

Använd kamera och video

Låt eleverna dela med sig av hur de arbetar hemma genom att dela fotografier eller videoklipp med dig och varandra. Men glöm inte att som alltid ha koll på netikett och upphovsrätt!

Lektionstips:

Gå tillbaka till Digitala lektioners Skola överallt, en del av initiativet #skolahemma, eller se hela lektionsbanken på Digitala lektioner. Du hittar också Digitala lektioner via Skolon.