Ung tjej står i en korridor med sin smartphone i handen.

Så pratar du med barn om källkritik i krig och kris

När sociala medier fylls av bilder från kriget i Ukraina är det lätt att bli orolig. Det kan också vara svårt att avgöra vad som är sant och inte, därför kan du som vuxen i skolan behöva hjälpa barn och elever att värdera det innehåll som de ser på sociala medier.

Enligt rapporten Svenskarna och internet 2023 är sociala medier den främsta nyhetskällan för barn och ungdomar i alla skolåldrar, därför behöver vuxna vara ett stöd ifall de ser otäcka bilder där, och hjälpa dem bli bättre på att tänka källkritiskt. Se till att öppna upp för samtal och svara på barnens frågor. Här hittar du hjälpsamma artiklar som gör att du får mer kunskap om hur sociala medier fungerar och varför det delas felaktig information, samt lektioner som du kan använda direkt i ditt klassrum för att stärka elevernas källkritiska förmåga. Du hittar även ett poddavsnitt som handlar om den viktiga källtilliten.

Lär dig om källkritik

Här hittar du hjälpsamma artiklar som tar upp viktiga frågor som källkritik, desinformation och sociala medier.

Ung tjej står i en korridor och tittar på sin mobil.
Artikel

Så luras vi av våra känslor

Har du en känsla av att det du tänkt dela på sociala medier är sant? Då ska du nog ta och stanna upp – det är nämligen just våra känslor som ofta står i vägen för fakta och gör att lögner sprids.

Ung kille visar upp sin mobilskärm
Artikel

Så genomskådar du falska nyheter

Internet svämmar över av nyheter, propaganda, skämt och lögner. Hur vet man vad som är sant eller falskt? Här är fem knep för att slippa bli lurad.

Händer som håller i en mobil över ett bord.
Artikel

Så funkar artiklarna alla vill dela

Det är lätt att skylla på andra när lögner får spridning, men ofta är det ju vi som själva tar beslutet att trycka på delningsknappen. Så varför är vi inte mer kritiska innan vi sprider information vidare?

Barnhänder på tangentbordet på en laptop.
Artikel

Vad betyder egentligen "fake news"

Desinformation har funnits i alla tider, men den moderna formen är ett relativt nytt fenomen som har gått hand i hand med teknikens och inte minst internets utveckling.

Susanne Linde
Poddavsnitt

Varför är det viktigt med källtillit?

I detta poddavsnitt pratar Kristina Alexanderson med Susanne Linde, bibliotekspedagog i Ystad kommun. Hon pratar om den viktiga källtilliten och om att träna barnen att tidigt få koll på bra källor. Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens och källkritik.

Så kan du prata med dina elever i en kris

  • Låt elever ställa frågor och svara så sakligt du kan på dem.
  • Ställ öppna frågor om elevernas tankar om det de ser på sociala medier.
  • Prata med dina elever om källkritik och desinformation.
  • Håll fast vid rutiner i skolan, det skapar lugn och trygghet.

Färdiga lektioner i källkritik

Här hittar du lektioner i källkritik, färdiga att användas i undervisningen. Lektionerna är anpassade för olika åldrar och årskurser.

För föräldrar

Även föräldrar till dina elever kan behöva stöd när det gäller hur de de ska hantera barnens oro för det de möter på sociala medier.

En flicka sitter lutad mot en vägg med en telefon i handen
Artikel

Så lär du ditt barn att tänka källkritiskt

Barn och ungdomar tror att de är bra på att tänka källkritiskt om saker de ser online, som att genomskåda bluffar och upptäcka manipulerad information. Men forskningen visar att de har en del att jobba på. Så hur kan du som förälder hjälpa dina barn att bli smartare på nätet?