.FILE 2G 3G 4G 5G
Varför behöver lärare och elever veta mer om AI?
19:52 minuter | 3 oktober, 2023

Varför behöver lärare och elever veta mer om AI?

Kristina Alexanderson möter Linda Mannila som forskar om digitalisering, utbildning och samhällsutveckling på Linköpings universitet. De pratar om artificiell intelligens och vad du som lärare behöver förstå kring tekniken. 

Frågan är inte om AI-verktyg ska användas i skolan eller inte, enligt Linda Mannila. Tekniker och digitala verktyg som används i samhället går inte att stänga ute från skolan och undervisningen. Att förstå och kunna använda tekniken handlar snarare om digital kompetens. Så det viktigaste, anser Linda, är att elever och lärare bygger upp en grundläggande förståelse för AI-verktyg som ChatGPT. Det vill säga, till en nivå så att man förstår vad ChatGPT är och vad det finns för möjligheter och begränsningar med verktyget.

I avsnittet tipsar även Kristina om Digitala lektioners lärarhandledning, Digitaliseringen och digital kompetens, som ger dig praktiska ingångar till hur du prata om AI tillsammans med kollegor och elever. 

Mer om Linda Mannila

Linda Mannila är forskare vid institutionen för datavetenskap på Linköpings Universitet och docent vid Helsingfors universitet. Hon forskar kring digital kompetens och AI inom utbildningssektorn både i Sverige och Finland. Linda driver också den ideella föreningen Make It Finland, som arbetar för digital folkbildning och delaktighet oberoende av ålder, genus, etnicitet och andra faktorer. 

Så använder du avsnittet för kollegiala samtal om AI

Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens. Lyssna på avsnittet individuellt och fundera över vad du gör idag, vad du skulle kunna göra annorlunda, och vad ni på er skola skulle behöva för att komma vidare.

Förslag till frågor att reflektera över i samband med avsnittet om AI:

  • Upplever du att din undervisningsvardag har förändrats mycket på grund av AI? På vilket sätt? 
  • Har du använt någon AI-tjänst som ChatGPT eller Midjourney för att planera din undervisning? Vad tyckte du? 
  • Hur pratar du med dina elever om hur de kan använda AI i samband med skolarbete? 
  • Hur tror du att AI kommer att påverka vårt sätt att vara? 

Har du tips och tankar på hur arbetet med digital kompetens i skolan kan utvecklas? Vill du medverka själv eller tipsa om någon som du skulle vilja lyssna på? Hör av dig till info@digitalalektioner.se.

Digitala lektioner är en satsning från Internetstiftelsen för att stödja digitaliseringen i Sverige. Vår vision är att alla i Sverige vill, kan och vågar använda internet.

Lär dig mer om AI

Tips på lektioner för att undervisa om AI

Röda digitala ikoner på en grå bakgrund

Vad är algoritmer?

Lektionen handlar om att få en grundläggande förståelse för vad en algoritm är.

Fler avsnitt

Om Digitala lektioners podd

Internetstiftelsens Kristina Alexanderson samtalar med gäster om hur de arbetar med digital kompetens i undervisningen. Häng med på inspirerande och reflekterande samtal om skolans uppdrag att erbjuda digital kompetens för alla.

Podden Digitala lektioner är en fortbildningssatsning för lärare från Internetstiftelsen. Varje avsnitt är max 20 minuter. Så att du ska hinna lyssna medan du diskar, åker buss eller tar en promenad. Kort kompetensutveckling för lärare på språng.

Använd podden för kollegiala samtal

Podden kan också användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla elevernas och din digitala kompetens. Lyssna och fundera på hur din arbetsvardag ser ut. Få inspiration och få tips på hur du kan utveckla din undervisning. Till varje avsnitt hittar du tips på vidare läsning, lektionsmaterial och tips på samtalsfrågor som ni kan använda vid nästa konferens.

Målet med podden är att den ska öppna för reflektion kring hur du som lärare arbetar och inspirera dig i ditt arbete.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-