.FILE
Var kommer informationen på nätet ifrån?
19:39 minutes | 17 februari, 2021

Var kommer informationen på nätet ifrån?

Kristina Alexanderson möter Cilla Dalén, skolbibliotekarie på Enbacksskolan i Tensta. Hon pratar om hur hon ger eleverna kunskap i att söka och värdera det de hittar på nätet.

När Cilla undervisar i informationssökning och sökkritik börjar hon med att prata om hur internet funkar. Att det är ett enormt nätverk av nätverk med spindlar som kryper omkring och samlar information till sitt bo, den stora databasen. Först efter det kan eleverna förstå vad som hamnar högt i sökresultatet och varför.

I samtalet tipsar Kristina om lektionen Undersök Google, en lektion som ger eleverna möjlighet att reflektera kring söktjänster som Googles.

Mer om Cilla Dalén

Cilla Dalén är en prisbelönt bibliotekarie och författare. I sitt arbete som skolbibliotekarie driver hon dagligen projekt som stärker elevers digitala kompetens såväl som deras förmågor i medie- och informationskompetens, MIK. I avsnittet tipsar Cilla om Internetstiftelsens kortfilm för barn Internet - så funkar det.

Så använder du avsnittet som underlag för kollegiala samtal om källor och källkritik

Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens och källkritik. Lyssna på avsnittet individuellt och fundera över vad du gör idag, vad du skulle kunna göra annorlunda, och vad ni på er skola skulle behöva för att komma vidare.

Förslag till frågor att reflektera över:

 • Var kommer informationen på nätet ifrån, och hur lär du ut det?
 • Hur arbetar du på din skola med biblioteket som en resurs för att utveckla elevers digitala kompetens?
 • Hur arbetar du i ditt arbetslag för att ge elever förståelse för hur internet, Google och Wikipedia fungerar?

Har du tips och tankar på hur arbetet med digital kompetens i skolan kan utvecklas? Vill du medverka själv eller tipsa om någon som du skulle vilja lyssna på? Hör av dig till info@digitalalektioner.se.

Lär dig mer om källor och källkritik

Fortbildningsmaterial kring källor och källkritik för dig som är lärare eller arbetar i skolan.

 • Den som söker finner  – men vad exakt är det vi hittar? – En artikel på Internetkunskap kring sökkritik och hur sökningar på nätet fungerar.
 • Vad bestämmer dina sökresultat – En Youtube-video som ger dig konkreta söktips för att bli bättre på att söka på nätet.
 • Enkelt förklarat: Tar du internet för givet? – En pedagogisk film om internet från Internetkunskap.

Tips på lektioner för undervisning i källor och källkritik

Fler avsnitt

  Varför är det viktigt med källtillit?
  15:40 minutes | 17 februari, 2021

  Varför är det viktigt med källtillit?

  Kristina Alexanderson pratar med Susanne Linde, bibliotekspedagog i Ystad kommun. Hon pratar om den viktiga källtilliten och om att träna barnen att tidigt få koll på bra källor.
  Hur funkade världen före internet?
  15:17 minutes | 17 februari, 2021

  Hur funkade världen före internet?

  Kristina Alexanderson möter Maria Franzén, it-pedagog för låg- och mellanstadiet. Maria berättar hur hon ger elever som vuxit upp med läsplattor och internet en förståelse för hur världen funkade innan digitaliseringen.

Om Digitala lektioners podd

Internetstiftelsens Kristina Alexanderson samtalar med gäster om hur de arbetar med digital kompetens i undervisningen. Häng med på inspirerande och reflekterande samtal om skolans uppdrag att erbjuda digital kompetens för alla.

Podden Digitala lektioner är en fortbildningssatsning för lärare från Internetstiftelsen. Varje avsnitt är max 20 minuter. Så att du ska hinna lyssna medan du diskar, åker buss eller tar en promenad. Kort kompetensutveckling för lärare på språng.

Använd podden för kollegiala samtal

Podden kan också användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla elevernas och din digitala kompetens. Lyssna och fundera på hur din arbetsvardag ser ut. Få inspiration och få tips på hur du kan utveckla din undervisning. Till varje avsnitt hittar du tips på vidare läsning, lektionsmaterial och tips på samtalsfrågor som ni kan använda vid nästa konferens.

Målet med podden är att den ska öppna för reflektion kring hur du som lärare arbetar och inspirera dig i ditt arbete.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-