Lektionens syfte
Syftet med lektionen är att ge eleverna möjlighet att reflektera kring hur vi anpassar vårt språk utifrån medium och mottagare, och hur förändringar i språket påverkar vårt sätt att kommunicera.
Förberedelser
Titta på klippen om emojisar som finns i lektionsdel 2 och läs igenom de efterföljande texterna, som kan skrivas ut vid behov.
Genomförande
Be eleverna svara ja eller nej på några påståenden (i lektionsdel 1) genom snabb handuppräckning. Titta sedan igenom klippen om emojis från Nyhetsmorgon (i lektionsdel 2). Låt sedan eleverna läsa ett urval texter på egen hand (lektionsdel 2) och anteckna argument de instämmer i.
Därefter kan eleverna skriva korta insändare där de väljer att argumentera antingen för eller emot att använda emojis i formella texter och i officiella sammanhang (i myndighetstexter, i läromedel, i arbetslivet). Insändare fungerar bra då de tillåter argument som bottnar i känslor och åsikter i högre grad än andra debatterande texter som ställer högre krav på fakta och väl underbyggd argumentation.
Fördjupning
Språket förändras hela tiden. Låt eleverna ta reda på mer om några förändringar, som de sedan kan jämföra med hur de tror att emojis kan komma att påverka språket. Här är några förslag:
- du-reformen
- könsneutrala ord (hen, ombudsperson, en istället för man)
- anglicismer
- klarspråksreformen (enklare myndighetsspråk).