.FILE 2G 3G 4G 5G
Hur lär du dina elever att ifrågasätta information på nätet?
15:18 minuter | 30 maj, 2022

Hur lär du dina elever att ifrågasätta information på nätet?

Kristina Alexanderson möter Anna Rosenqvist, författare och lärare i svenska på Shanghai International Studies University i Kina. Hon berättar om när hon lärde ut källkritik till högstadieelever i Sverige genom att utgå från frågor och händelser i klassrummet.

När Anna arbetade som högstadielärare i Sverige lärde hon ut svenska och engelska, men även källkritik. Vid den tiden upplevde Anna att det fanns väldigt lite material som kunde användas för lektioner i källkritik. I det här avsnittet berättar hon därför hur du kan använda situationer som uppstår i klassrummet för att utbilda elever i digital kompetens.

I avsnittet tipsar Kristina om lektionen: Ord och begrepp om information och desinformation. En lektion om hur vi pratar om informationsflödet på nätet och om begrepp som troll, memes och propaganda. 

Mer om Anna Rosenqvist

Anna Rosenqvist arbetar som lärare i svenska på Shanghai International Studies University i Kina, men har en gedigen bakgrund som lärare i källkritik, svenska och engelska på högstadiet i Sverige. År 2019 kom hon ut med boken ”Källkritik på schemat” tillsammans med Stefan Ekecrantz.

Så använder du avsnittet för kollegiala samtal om källkritik

Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens. Lyssna på avsnittet individuellt och fundera över vad du gör idag, vad du skulle kunna göra annorlunda, och vad ni på er skola skulle behöva för att komma vidare.

Förslag till frågor att reflektera över:

  • Borde källkritik vara ett eget ämne i undervisningen? Motivera ditt ställningstagande.
  • Anna berättar att hon utgick från elevernas egna erfarenheter i arbetet med källkritik. Hur arbetar du med elevernas egna erfarenheter när du stärker elevernas digitala kompetens och kritiska förmåga?

Har du tips och tankar på hur arbetet med digital kompetens i skolan kan utvecklas? Vill du medverka själv eller tipsa om någon som du skulle vilja lyssna på? Hör av dig till info@digitalalektioner.se.

Lär dig mer om hur du kan lära ut källkritik

Fortbildningsmaterial om källkritik för dig som är lärare eller jobbar inom skolan.

Tips på lektioner för undervisning i källkritik

Granska konspirationer

Lektionen handlar om att använda en källkritisk metod för att granska en konspirationsteori.

Fler avsnitt

Om Digitala lektioners podd

Internetstiftelsens Kristina Alexanderson samtalar med gäster om hur de arbetar med digital kompetens i undervisningen. Häng med på inspirerande och reflekterande samtal om skolans uppdrag att erbjuda digital kompetens för alla.

Podden Digitala lektioner är en fortbildningssatsning för lärare från Internetstiftelsen. Varje avsnitt är max 20 minuter. Så att du ska hinna lyssna medan du diskar, åker buss eller tar en promenad. Kort kompetensutveckling för lärare på språng.

Använd podden för kollegiala samtal

Podden kan också användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla elevernas och din digitala kompetens. Lyssna och fundera på hur din arbetsvardag ser ut. Få inspiration och få tips på hur du kan utveckla din undervisning. Till varje avsnitt hittar du tips på vidare läsning, lektionsmaterial och tips på samtalsfrågor som ni kan använda vid nästa konferens.

Målet med podden är att den ska öppna för reflektion kring hur du som lärare arbetar och inspirera dig i ditt arbete.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-