När Anna arbetade som högstadielärare i Sverige lärde hon ut svenska och engelska, men även källkritik. Vid den tiden upplevde Anna att det fanns väldigt lite material som kunde användas för lektioner i källkritik. I det här avsnittet berättar hon därför hur du kan använda situationer som uppstår i klassrummet för att utbilda elever i digital kompetens.
I avsnittet tipsar Kristina om lektionen: Ord och begrepp om information och desinformation. En lektion om hur vi pratar om informationsflödet på nätet och om begrepp som troll, memes och propaganda.
Mer om Anna Rosenqvist
Anna Rosenqvist arbetar som lärare i svenska på Shanghai International Studies University i Kina, men har en gedigen bakgrund som lärare i källkritik, svenska och engelska på högstadiet i Sverige. År 2019 kom hon ut med boken ”Källkritik på schemat” tillsammans med Stefan Ekecrantz.
Så använder du avsnittet för kollegiala samtal om källkritik
Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens. Lyssna på avsnittet individuellt och fundera över vad du gör idag, vad du skulle kunna göra annorlunda, och vad ni på er skola skulle behöva för att komma vidare.
Förslag till frågor att reflektera över:
- Borde källkritik vara ett eget ämne i undervisningen? Motivera ditt ställningstagande.
- Anna berättar att hon utgick från elevernas egna erfarenheter i arbetet med källkritik. Hur arbetar du med elevernas egna erfarenheter när du stärker elevernas digitala kompetens och kritiska förmåga?
Har du tips och tankar på hur arbetet med digital kompetens i skolan kan utvecklas? Vill du medverka själv eller tipsa om någon som du skulle vilja lyssna på? Hör av dig till info@digitalalektioner.se.
Lär dig mer om hur du kan lära ut källkritik
Fortbildningsmaterial om källkritik för dig som är lärare eller jobbar inom skolan.
- Så arbetar nättroll för att manipulera dig – En artikel som tar upp nättrollens olika knep och hur du kan undvika att hamna i deras fällor, från Internetkunskap.
- Så genomskådar du fejk på internet – En artikel som ger dig fem tips på hur du kan utläsa om något är sant eller falskt på nätet, från Internetkunskap.
- Hur kan jag undvika att bli lurad av nätfiske – En artikel om säkerhet på nätet och hur du undviker att bli lurad av bedragare.
Tips på lektioner för undervisning i källkritik
När ska du vara källkritisk?
Lektionen låter eleverna tillämpa ett källkritiskt förhållningssätt.
Granska skolans webbplats
Lektionen ger grundläggande kunskap om de olika delarna i traditionell källkritik.
Granska konspirationer
Lektionen handlar om att använda en källkritisk metod för att granska en konspirationsteori.