Arbeta med källkritik på högstadiet

På Digitala lektioner finns materialet för dig som ska jobba med källkritik i årskurs 7-9. På den här sidan har vi samlat några av våra lektioner för dig som är lärare på högstadiet.

Om eleverna inte jobbat med ämnet tidigare kan ni börja med lektionsserien som ger en introduktion till begreppen källkritik och källtillit. Därefter kan du gå vidare till lektionerna ”Granska fejkade sidor på nätet” och ”Granska och förstå webbadresser” som båda ger källkritiska verktyg för att avslöja lurendrejare på internet.

Här finns också lektionen ”Granska Youtube”, som är både viktig och intressant för högstadieelever, samt lektioner som diskuterar vilken bild eleverna ger av sig själva på nätet.


Var med i vår källkritiksutmaning!

Nu utmanar vi Sveriges alla lärare och elever att lära sig mer om källkritik under mars månad! Gör en eller flera av våra källkritikslektioner – några utvalda tips finns här nedanför och du hittar alla lektioner genom att klicka här.

När ni är färdiga anmäler ni ert deltagande genom lektionens klar-knapp eller genom att gå in på den här sidan. För varje elev som deltagit skänker Internetstiftelsen fem kronor till Unicefs arbete för barn i världen.

Läs mer om källkritiksutmaningen här!

Lektionstips för högstadiet