Äldre elever tittar på sina mobiler i en skolkorridor

Arbeta med källkritik på högstadiet

På Digitala lektioner finns materialet för dig som ska jobba med källkritik i årskurs 7-9. På den här sidan har vi samlat några av våra lektioner för dig som är lärare på högstadiet.

Om eleverna inte jobbat med ämnet tidigare kan ni börja med lektionsserien som ger en introduktion till begreppen källkritik och källtillit. Därefter kan du gå vidare till lektionerna Granska fejkade sidor på nätet och Granska och förstå webbadresser som båda ger källkritiska verktyg för att avslöja lurendrejare på internet.

Här finns också lektionen Granska Youtube, som är både viktig och intressant för högstadieelever, samt lektioner som diskuterar vilken bild eleverna ger av sig själva på nätet.

En flicka skriver i ett anteckningsblock framför en laptop

Arbeta med källkritik i skolan

Letar du efter lektioner i digital källkritik? Här finns konkreta och lättförståeliga lektioner för hela grundskolan.

Elever arbetar med datorer i ett klassrum

Arbeta med källkritik på lågstadiet

På Digitala lektioner finns det massor av kostnadsfritt material kring digital källkritik. Här har vi samlat passande lektioner för dig som jobbar på lågstadiet.

Arbeta med källkritik på mellanstadiet

På Digitala lektioner hittar du massor av material om digital källkritik för mellanstadiet. Här har vi samlat passande lektioner för dig jobbar i årskurs 4-6.