Frågan är inte om AI-verktyg ska användas i skolan eller inte, enligt Linda Mannila. Tekniker och digitala verktyg som används i samhället går inte att stänga ute från skolan och undervisningen. Att förstå och kunna använda tekniken handlar snarare om digital kompetens. Så det viktigaste, anser Linda, är att elever och lärare bygger upp en grundläggande förståelse för AI-verktyg som ChatGPT. Det vill säga, till en nivå så att man förstår vad ChatGPT är och vad det finns för möjligheter och begränsningar med verktyget.
I avsnittet tipsar även Kristina om Digitala lektioners lärarhandledning, Digitaliseringen och digital kompetens, som ger dig praktiska ingångar till hur du prata om AI tillsammans med kollegor och elever.
Mer om Linda Mannila
Linda Mannila är forskare vid institutionen för datavetenskap på Linköpings Universitet och docent vid Helsingfors universitet. Hon forskar kring digital kompetens och AI inom utbildningssektorn både i Sverige och Finland. Linda driver också den ideella föreningen Make It Finland, som arbetar för digital folkbildning och delaktighet oberoende av ålder, genus, etnicitet och andra faktorer.
Så använder du avsnittet för kollegiala samtal om AI
Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens. Lyssna på avsnittet individuellt och fundera över vad du gör idag, vad du skulle kunna göra annorlunda, och vad ni på er skola skulle behöva för att komma vidare.
Förslag till frågor att reflektera över i samband med avsnittet om AI:
- Upplever du att din undervisningsvardag har förändrats mycket på grund av AI? På vilket sätt?
- Har du använt någon AI-tjänst som ChatGPT eller Midjourney för att planera din undervisning? Vad tyckte du?
- Hur pratar du med dina elever om hur de kan använda AI i samband med skolarbete?
- Hur tror du att AI kommer att påverka vårt sätt att vara?
Har du tips och tankar på hur arbetet med digital kompetens i skolan kan utvecklas? Vill du medverka själv eller tipsa om någon som du skulle vilja lyssna på? Hör av dig till info@digitalalektioner.se.
Digitala lektioner är en satsning från Internetstiftelsen för att stödja digitaliseringen i Sverige. Vår vision är att alla i Sverige vill, kan och vågar använda internet.
Lär dig mer om AI
- Skolverkets råd kring ChatGPT och andra likvärdiga verktyg.
- Grundkurs i AI på sajten Internetkunskap.
- Boken AI i skolan av Johan Falk, undervisningsråd på Skolverket.
- Digtala lektioners lärarhandledning om digitalisering. Speciellt delen som handlar om AI.
Tips på lektioner för att undervisa om AI
Hur fungerar en robot?
Lektionen handlar om datalogiskt tänkande för ökad förståelse för digital teknik.
Vad är algoritmer?
Lektionen handlar om att få en grundläggande förståelse för vad en algoritm är.
Programmera ett övergångsställe
Lektionen handlar om att styra trafikljus i en korsning.