.FILE
När får du använda bilder från internet?
14:05 minutes | 17 februari, 2021

När får du använda bilder från internet?

Kristina Alexanderson möter Greger Ravik, lärare i SO på Helenelundsskolan, i ett utforskande samtal om hur han gör upphovsrätt till en rolig lek för mellanstadieelever.

Om din kompis lånar din telefon och fotar en annan kompis, vem äger bilden? Podden Digitala lektioner tar i det här avsnittet upp digital kompetens och källanvändning, alltså vilket material du får använda på nätet och hur. Greger använder barnens bildintresse i sin undervisning och berättar om sin vanligaste övning, en bildjakt.

I avsnittet tipsar Kristina om lektionen Undersök fria källor.

Mer om Greger Ravik

Greger Ravik är lärare i SO för mellanstadiet och pedagogisk utvecklingsledare på Helenelundsskolan i Sollentuna. Han är även lektionsförfattare på Digitala lektioner. Greger tipsar också om att göra ett bildsafari och låta eleverna leta efter fria bilder på nätet, på olika teman. För att sedan visa upp och förklara hur de får använda bilderna.

Så använder du avsnittet för kollegiala samtal om digital kompetens

Podden kan användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla digital kompetens. Lyssna på avsnittet individuellt och fundera över vad du gör idag, vad du skulle kunna göra annorlunda, och vad ni på er skola skulle behöva för att komma vidare.

Förslag till frågor att reflektera över:

 • När får du använda bilder från internet?
 • Hur arbetar du i ditt arbetslag med frågan om vilka bilder som eleverna får använda i skolan?
 • I samtalet berättar Greger att det kan vara svårt för hans elever att förstå vem som "äger" en bild som delas på internet, är det något som du känner igen?

Har du tips och tankar på hur arbetet med digital kompetens i skolan kan utvecklas? Vill du medverka själv eller tipsa om någon som du skulle vilja lyssna på? Hör av dig till info@digitalalektioner.se.

Lär dig mer om digital kompetens

Fortbildningsmaterial kring digital kompetens för dig som är lärare eller arbetar i skolan.

Tips på lektioner för undervisning i digital kompetens

Ikoner på grön blakgrund

Undersök fria källor

En lektion om att lära sig hitta och undersöka fria källor på nätet som man fritt får använda och sprida på nätet.

Upphovsrättsskolan. Illustrering: Tarja Petrell

Upphovsrättsskolan

Ett undervisningsmaterial om upphovsrätt från Patent- och registeringsverket PRV.

Fler avsnitt

  Vad sprider du på nätet?
  12:51 minutes | 17 februari, 2021

  Vad sprider du på nätet?

  Kristina Alexanderson möter Maria Wiman, SO-lärare på Skapaskolan, i ett samtal om kraften av att ta in elevernas verklighet i klassrummet.
  Varför är det viktigt med källtillit?
  15:40 minutes | 17 februari, 2021

  Varför är det viktigt med källtillit?

  Kristina Alexanderson pratar med Susanne Linde, bibliotekspedagog i Ystad kommun. Hon pratar om den viktiga källtilliten och om att träna barnen att tidigt få koll på bra källor.

Om Digitala lektioners podd

Internetstiftelsens Kristina Alexanderson samtalar med gäster om hur de arbetar med digital kompetens i undervisningen. Häng med på inspirerande och reflekterande samtal om skolans uppdrag att erbjuda digital kompetens för alla.

Podden Digitala lektioner är en fortbildningssatsning för lärare från Internetstiftelsen. Varje avsnitt är max 20 minuter. Så att du ska hinna lyssna medan du diskar, åker buss eller tar en promenad. Kort kompetensutveckling för lärare på språng.

Använd podden för kollegiala samtal

Podden kan också användas som underlag för kollegiala samtal i arbetslaget, ämnesgruppen eller i skolans arbete med att utveckla elevernas och din digitala kompetens. Lyssna och fundera på hur din arbetsvardag ser ut. Få inspiration och få tips på hur du kan utveckla din undervisning. Till varje avsnitt hittar du tips på vidare läsning, lektionsmaterial och tips på samtalsfrågor som ni kan använda vid nästa konferens.

Målet med podden är att den ska öppna för reflektion kring hur du som lärare arbetar och inspirera dig i ditt arbete.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.

Jag samtycker till att ta emot nyhetsbrev och har tagit del av integritetspolicyn
false
-