Lektionens syfte
Syftet med lektionen är att prata om de föreställningar som eleverna har kring programmering. De får till exempel chans att träna på att ta ställning, uttrycka sin åsikt, motivera sin ståndpunkt, lyssna på andras åsikter och reflektera över andras resonemang.
Förberedelser
Läs igenom alla påståenden i värderingsövningen så att du själv vet vilka frågeställningar som eleverna ska ta ställning till. Du kan lägga till och ta bort påståenden som du inte vill använda.
Genomförande
Värderingsövningen kallas ”Termometern” och bygger på att eleverna ska ta ställning till olika påståenden med hjälp av att ställa sig längs en tänkt skala/termometer i förhållande till hur mycket de håller med om påståendet eller inte. Ett enkelt sätt att skapa en skala är att använda klassrumsväggarna. Låt till exempel klassrummets högra vägg betyda: ”Ja, håller helt med”, och den motsatta väggen betyda: ”Nej, håller inte alls med”, och en skala däremellan.
När eleverna sedan tar ställning till ett påstående, ska de placera sig längs med skalan. När alla tagit ställning, eller valt att avstå, bör du låta dem prata ihop sig med den/de som står närmast, för att motivera varför de valt att ställa sig just där.
Observera att det är viktigt att tydliggöra att det inte finns något rätt eller fel – bara olika åsikter! Och att man får ändra sig, samt avstå från att ta ställning.
Skolans uppdrag
Skolan ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur digitaliseringen påverkar individen och samhällets utveckling. Alla elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. De ska även ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information.
Centralt innehåll i ämnet teknik (årskurs 4-6)
Teknik, människa, samhälle och miljö
- Vanliga tekniska system i hemmet och samhället, till exempel nätverk för datakommunikation, vatten- och avloppssystem samt system för återvinning. Några delar i systemen och hur de samverkar.
- Hur tekniska system i hemmet och samhället förändrats över tid och några orsaker till detta.
- Olika sätt att hushålla med energi i hemmet.
- Säkerhet vid teknikanvändning, till exempel vid överföring av information i digitala miljöer.
- Konsekvenser av teknikval, till exempel för- och nackdelar med olika tekniska lösningar.
- Hur teknik ingår i och förändrar förutsättningar för olika yrken och inom alla samhällsområden.
Centralt innehåll i ämnet samhällskunskap (årskurs 4-6)
Information och kommunikation
- Hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala och andra medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.