Lektionens syfte
Syftet med lektionen är att göra eleverna medvetna om både positiva och negativa sidor av att människor kan träffas och knyta kontakt på nätet.
Förberedelser
Idag är nätet en lika naturlig plats för umgänge som skolgården eller vardagsrummet. Via sociala medier, i chattar och i forum håller barn kontakt med sina nära kompisar likväl som med nya kontakter. Den här lektionen handlar om att ge eleverna förståelse för att det finns skäl att ha en viss försiktighet i sin relation med okända människor på nätet. Även om de allra flesta aldrig råkar ut för övergrepp eller brott på nätet behöver eleverna känna till de faror som finns.
För dig som lärare är det självklart bra att vara förberedd och påläst, men det allra viktigaste är att du är trygg i att vara den som är vuxen i samtalet i klassrummet. Hur du lyssnar och bemöter elevernas tankar är avgörande för vad de kommer att dela med sig av. Det finns mycket bra att läsa och ta del av kring de här frågorna; här följer några förslag att välja mellan.
Glöm inte att anteckna kontaktuppgifter till organisationer, personer och stödfunktioner dit eleverna kan vända sig om eleverna behöver stöd och råd. Gör det väl synligt och innan lektionen.
Genomförande
Lektionen utgår från delar av Friends nätrapport 2017. Läs sammanställningen på sidan 11 i rapporten tillsammans med eleverna och låt eleverna dela med sig av sina tankar om verkligheten bakom siffrorna. Använd frågorna som stöd. Eleverna läser artikeln om BRIS från KP.
Avsluta lektionen med en bilduppgift där eleverna får rita en seriestrip som visar något som kan hända på nätet som gör att ett barn ringer BRIS för att prata eller be om hjälp.
Skolans uppdrag
Skolan ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur digitaliseringen påverkar individen och samhällets utveckling. Alla elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. De ska även ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information.
Centralt innehåll i ämnet samhällskunskap (årskurs 4-6)
Information och kommunikation
- Hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala och andra medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.
Rättigheter och rättsskipning
- De mänskliga rättigheterna, deras innebörd och betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen.