Lektionens syfte
Syftet med lektionen är att ge förståelse för att vi fungerar som källor och är bärare av information i sociala medier.
Förberedelser
Titta på filmen ”Social Media Experiment” i lektionsdel 2 och fundera på vilka frågor filmen väcker. Vad är det för informationen vi sprider om oss själva? Det är viktigt att du under samtalet med elever balanserar samtalet så att det inte skuldbelägger eller skrämmer eleverna för deras vardag på internet.
Genomförande
Eleverna reflekterar kring vad de sprider för information om sig själva i sociala medier och tittar sedan gemensamt på filmen ”The social experiment”. Gå eventuellt igenom vissa ord för att alla ska förstå innehållet. Låt eleverna sammanfatta innehållet i filmen innan de reflekterar kring vilka för- och nackdelar det finns med att lägga ut personlig information på nätet. Samtalsuppgiften visar eleverna att det kan finnas både positiva och negativa aspekter av att lägga ut information om sig själv på internet.
Skolans uppdrag
Skolan ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur digitaliseringen påverkar individen och samhällets utveckling. Alla elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. De ska även ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information.
Centralt innehåll i samhällskunskap (årskurs 4-6)
Information och kommunikation
- Hur man urskiljer budskap, avsändare och syfte, såväl i digitala som andra olika medier, med ett källkritiskt förhållningssätt.
Centralt innehåll i ämnet svenska (årskurs 4-6)
Informationssökning och källkritik
- Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.
- Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.
Centralt innehåll i ämnet samhällskunskap (årskurs 7-9)
Information och kommunikation
- Olika slags medier, deras uppbyggnad och innehåll, till exempel sociala medier, webbplatser eller dagstidningar
- Möjligheter och risker förknippade med internet och digital kommunikation via elektroniska medier samt hur man agerar ansvarsfullt vid användning av digitala och andra medier utifrån sociala, etiska och rättsliga aspekter.