- Har du en mobiltelefon?
- Brukar du fotografera med din mobil?
- Vad gillar du att fotografera?
- Brukar du publicera dina bilder? I så fall var?
- Har det någon gång hänt att du har funderat på om det är tillåtet eller inte att fotografera där du är?
Lektionen handlar om regler och lagar som avgör var, när och hur vi får fotografera och sprida bilder.
Svara på frågorna och jämför dina svar med en kompis.
Titta på bilderna och färglägg de bilder som visar vad du får fotografera utan att fråga om lov. Här finns arbetsbladet.
Titta på bilderna och färglägg de bilder som föreställer platser där du får lov att fotografera utan att fråga/berätta. Här finns arbetsblad 2.
Samtala i mindre grupper om hur ni skulle göra om ni ville fotografera på några olika platser. När skulle ni be om lov och vem skulle ni fråga. Skriv tre råd som ni tycker att den som ska fotografera bör tänka på.
Hur gör du om du vill fotografera:
Läs råden om vad du kan göra om du råkar ut för att bli fotograferad eller få din bild publicerad på ett sätt som känns fel eller är olagligt.
Om du eller någon annan råkar ut för något dåligt, obehagligt eller olagligt är det viktigt att du berättar om det. Om något som händer på internet gör dig ledsen, arg eller orolig - säg till. Prata med en kompis, men också med någon vuxen som du litar på. Mycket går att reda ut, bara man pratar om det. Glöm inte att dokumentera.
Syftet med lektionen är att göra eleverna medvetna om var och när det är olagligt att fotografera och när det enbart är olämpligt att sprida en bild.
Fräscha upp din kunskap om den lagstiftning som gäller för var och när det råder fotoförbud. Ta reda på vad som gäller i er skola - de lokala reglerna är viktiga. En aspekt av juridik kan vara att svaret på frågan om något är olagligt många gånger är “det beror på”. Var därför beredd på att inte kunna ge eleverna säkra svar vid varje fråga som uppstår.
Här kan du läsa mer om Kränkande fotografering – så undviker du att bli en kriminell fotograf
och här råder fotoförbud enligt lag:
Läs igenom texterna och svaren till påståendena.
Skolan ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för hur digitaliseringen påverkar individen och samhällets utveckling. Alla elever ska ges möjlighet att utveckla sin förmåga att använda digital teknik. De ska även ges möjlighet att utveckla ett kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt till digital teknik, för att kunna se möjligheter och förstå risker samt kunna värdera information. Utbildningen ska därigenom ge eleverna förutsättningar att utveckla digital kompetens och ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap.
Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck i praktisk vardaglig handling i olika sammanhang.
Alla som arbetar i skolan ska
Klicka på den lektionsdel som du vill spara till Google Classroom:
Klicka på den lektionsdel som du vill dela till Microsoft Teams:
Eller installera vår Microsoft Teams app