Lektionens syfte
Syftet med lektionen är att med hjälp av blockprogrammering låta eleverna öva på lägesmått. Lektionen utgår från att eleverna använder en micro:bit.
Förberedelser
Inför lektionen är det bra om du som pedagog har grundläggande kunskap om hur micro:biten fungerar.
Behöver du förkunskap?
Du behöver också ha koll på hur du kopplar micro:bit till en dator respektive surfplatta då tillvägagångssätten skiljer sig åt. Om du använder surfplatta måste appen micro:bit vara installerad. Lektionen bygger på att du använder en fysisk micro:bit, det vill säga en micro:bit med batteri, alternativt att du arbetar med micro:biten som programmeras och som finns på webben.
Gå i god tid innan lektionen igenom, eller repetera, de matematiska begreppen: medelvärde, median och typvärde samt de matematiska metoderna för beräkning av medelvärde och median.
Eleverna behöver också tärningar (en tärning/par).
Genomförande
Du och eleverna följer tillsammans en steg-för-steg-instruktion för att skapa en digital tärning i en micro:bit.
Lektionen avslutas med att eleverna genomför en statistisk undersökning där de jämför resultaten från att använda sin programmerade micro:bit och en tärning.
Matematikens syfte
Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla förtrogenhet med grundläggande matematiska begrepp och metoder och deras användbarhet. Vidare ska eleverna genom undervisningen ges möjligheter att utveckla kunskaper i att använda digitala verktyg och programmering för att kunna undersöka problemställningar och matematiska begrepp, göra beräkningar och för att presentera och tolka data.
Centralt innehåll i ämnet matematik (årskurs 7-9)
Algebra
- Hur algoritmer kan skapas och användas vid programmering. Programmering i olika programmeringsmiljöer.
Sannolikhet och statistik
- Tabeller, diagram och grafer samt hur de kan tolkas och användas för att beskriva resultat av egna och andras undersökningar, såväl med som utan digitala verktyg. Hur lägesmått och spridningsmått kan användas för bedömning av resultat vid statistiska undersökningar.
Bedömningsmatris
Kunskapskrav årskurs 9.