Hur hittar du bilder som är fria att använda?

Hur hittar man bilder som är fria att använda i skolarbeten eller på en webbplats? Många skolor har tillgång till bildbanker som man kan använda sig av. Nedan kommer några ytterligare tips för att hitta bilder som är fria för användning:

 1. CC Search
  Organisationen Creative Commons tillhandahåller söktjänsten CC Search. Där väljer du vad du vill söka på, var du vill söka (exempelvis "Google Images" eller "Flickr" som är en sajt för fotografer) samt om du vill använda den bild du hittar i kommersiella syften och/eller bearbeta den. Sedan hittar CC Search bildmaterial - fritt att använda - åt dig! (Men dubbelkolla för säkerhets skull licensen innan du bestämmer dig för att använda en bild, sökningen är inte alltid perfekt.). Läs mer om Creative Commons här.
 2. Filtrera efter licens i din Google-sökning
  När du gör en Google-sökning söker du bland enormt mycket material som finns publicerat på internet. För att slippa kolla varje enskild bilds licens kan du filtrera din sökning. Det gör du genom att, efter du har knappat in din sökning, klicka på "Inställningar" och sedan välja ”Avancerad sökning”. Här kan du göra en mängd olika val för din sökning, men det vi just nu är intresserade av finns nästan längst ner på sidan under rubriken ”Användningsrättigheter”. Där kan du välja exakt vilken typ av licenserat material du vill åt!
 3. Sök efter Creative Commons-material på fotosajten Flickr
  Flickr är ett stort community för fotografer, där man lägger upp sina bilder för allmän beskådan. Mycket av materialet som finns på Flickr är licenserat under Creative Commons. Det gör det fritt att använda så länge du följer licensernas krav. För att hitta CC-licenserat material på Flickr skriver du in en sökning och väljer sedan ”Advanced search”. Där inne kan du navigera dig ner till ”Creative Commons”, och välja att bara söka på Creative Commons-licenserat material. Du kan även göra ytterligare val, så som att söka på bilder som du får använda kommersiellt och bearbeta (förändra).
 4.  Wikimedia Commons
  Wikimedia Commons är en databas av samma snitt som Wikipedia men bestående av bilder, videor och musik. På Wikimedia Commons finns mycket material som är fritt att använda, men här är det mycket viktigt att kolla under vilken licens verket lyder.