En grupp människor sitter i ett co-working space och jobbar tillsammans.

Hur kan AI vara ett stöd i undervisningen?

Den 5 mars anordnade Internetstiftelsen ett digitalt event för lärare om hur AI kan vara ett stöd i undervisningen. Här hittar du material från eventet.

Programmet för eventet utgick från boken "Med AI som stöd – lyft lärandet med AI". Här ger bokens författare Joel Rangsjö, Jonatan Tensetti och Elin Ericsson, som alla tre är språklärare, sina förslag på appar som du kan använda i din undervisning. (Källa: boken "Med AI som stöd – lyft lärandet med AI").

Närbild på en robot med gröna lampor som ögon.
ARTIKLAR

Utveckla din egen kompetens om AI

På sajten Internetkunskap hittar du artiklar där du kan lära dig grunderna i vad AI är och hur tekniken används på olika ställen i samhället.

Är AI-appar en säker miljö för skolan?

Säkerhet i AI handlar om både juridik och datahantering.

  • Vad är ett AI-system? Det är ett IT-system som möjliggör användningen av AI. Exempel på sådana är ChatGPT, Copilot, Gemini, Perplexity, Gliglish, Gamma, Klang och Napkin.
  • Amerikanska AI-system (ex. ChatGPT, Perplexity) lyder under amerikansk lagstiftning, där Privacy Shield tillåter företag att behandla användardata på ett icke-transparent sätt.
  • Hybridlösningar (ex. Copilot från Microsoft och Gemini från Google) hanterar data både i USA och EU, vilket gör juridiken mer komplex och innebär att användardata kan behandlas på olika sätt beroende på var den lagras.
  • Svenska AI-system (ex. Klang) lyder under både europeisk och svensk lag, som är striktare. Trots det krävs ett PUB-avtal för att garantera säker hantering av data.
  • Finns det en helt säker AI-miljö? Nej, inget företag erbjuder en säker AI-miljö utan avtal. Däremot är de flesta AI-tjänster tillräckligt säkra för att generera och behandla data som inte är känslig.
  • Partiskhet i träningsdata: AI-system kan ha bias i sina svar baserat på den data de tränats på. Därför bör de inte användas för att fatta viktiga beslut.

Läsa med AI – hur gör man?

  • Många klassiska texter finns redan i AI:s träningsdata, vilket gör att du kan använda dem utan att oroa dig för upphovsrätt. AI-företagen kan ha brutit mot upphovsrätten, men du som användare gör det inte.
  • För att AI ska simulera en bok kan du använda en prompt som:
    "Du är nu boken Alice i Underlandet. Svara som boken. Om användaren vill prata med en specifik karaktär och diskutera innehållet i boken, simulera då samtalet."
  • Om en bok inte finns i AI:s träningsdata rekommenderar jag inte att ladda upp hela boken i konversationen i pdf-format innan du promptar den enligt ovan. 

AI som stöd i läsförståelse

  • Be AI:n att förklara, sammanfatta eller förenkla en text utifrån elevens nivå.
  • Testa AI med eleverna och reflektera tillsammans över vilka möjligheter och utmaningar som finns.
En kvinna sitter vid ett bord och dricker kaffe, bredvid står en robot.

Lektioner i AI för alla åldrar

Kan AI förhöra dina elever på läxan eller på andra sätt fungera som assistent vid läxläsning? Kan AI hjälpa dig att planera dina lektioner? Och kommer eleverna använda det för att fuska? Lär dig själv och dina elever mer om AI här!

AI för skrivande – hur får elever bra återkoppling?

Här är en bra prompt för att AI ska ge stödjande feedback:

"Du är en engagerad och stödjande skrivcoach med erfarenhet av att hjälpa högstadieelever att förbättra sina texter. Din roll är att ge konstruktiv återkoppling som motiverar eleven att utveckla sitt skrivande. Ditt mål är att ge eleven återkoppling på textens styrkor, svagheter och möjliga förbättringsåtgärder. Fokus ligger på utveckling, inte bedömning. Du ska ge konkreta förslag på hur eleven kan förbättra sin text.

Mottagaren är en högstadieelev (ca 13–16 år) med varierande skrivvana. Återkopplingen ska vara lättförståelig och anpassad efter elevens nivå.

Använd en vänlig, uppmuntrande och konkret ton. Var tydlig och specifik i din feedback, men undvik att vara överdrivet formell eller kritisk. Fokus ska vara på utveckling och motivation.

Ge återkoppling i följande struktur:

  1. Styrkor – Lyft fram vad eleven gör bra i texten.
  2. Utvecklingsområden – Beskriv vilka delar av texten som kan förbättras och varför.
  3. Förbättringsförslag – Ge konkreta och genomförbara tips på hur eleven kan utveckla sin text.

Håll återkopplingen kortfattad (max 200 ord) och lätt att ta till sig."

Ingången till Goto10 malmö. En robot och spärrarna in till coworking platsen.
Utställning

AI-historia – artificiell intelligens då och nu

Människan har under hela sin historia fascinerats av intelligens som är konstgjord. Från mytologiska sagoväsen ristade på stentavlor till dagens avancerade AI-teknik som kan hjälpa oss med allt från programmering till recept på pannkakor. Läs historien om AI på Internetmuseum.

AI för talträning – vilka tjänster fungerar?

  • Gliglish – Ett alternativ men utvecklaren är relativt okänd, så använd med försiktighet.
  • LingoLooper – En iPhone-app för talträning. Inte inriktad på skola. (Uppfyller ej GDPR).
  • Microsofts Läscoach – Fungerar på liknande sätt och är ett säkert alternativ med möjlighet till PUB-avtal.
  • Kommande tjänst: Microsofts Presentationscoach – Ett verktyg för att träna muntliga presentationer.
  • Mizou. Kräver endast att läraren loggar in. Låg tröskel att skapa en egen chatbot till eleverna på önskad nivå och aktuellt innehåll. Fler funktioner med feedback finns bakom betalvägg.
  • CallAnnie – finns där appar finns. Går att testa vissa delar kostnadsfritt men kräver inloggning. Inte anpassad för svensk skola. 

Bildstöd – vilka AI-verktyg kan användas?

Grundläggande bildgenerering:

  • ChatGPT, Copilot och Gemini kan skapa bilder med varierande kvalitet.

Mer avancerade verktyg för hög kvalitet:

  • Midjourney – Genererar bilder med imponerande detaljer.
  • Ideogram – Bra på att hantera text i bilder.
  • Stable Diffusion – Möjlighet att köra lokalt på egen dator för mer kontroll över processen.
  • Adobe Firefly – Bra alternativ för bildlärare och kreatörer, med mer kontroll och möjligheter.

Många av dessa verktyg har en kostnad, men kan vara värda att utforska, särskilt för bildlärare som vill använda AI i undervisningen.

Tipsen ovan är framtagna av författarna till boken "Med AI som stöd – lyft lärandet med AI".

Porträtt av Elin Ericsson.

Elin Ericsson

Fil.dr i Tillämpad informationsteknologi med inriktning mot utbildningsvetenskap och en lång bakgrund som språklärare. Hon är tillsammans med Jonatan Tensetti, Kristina Alexanderson och Joel Rangsjö författare till boken Med AI som stöd – Lyft lärandet med hjälp av AI.

Joel Rangsjö

Lärare, IT-pedagog och nu verksamhetsutvecklare AI. Han är tillsammans med Jonatan Tensetti, Kristina Alexanderson och Elin Ericsson författare till boken Med AI som stöd – Lyft lärandet med hjälp av AI.

Porträtt av Jonatan Tensetti

Jonatan Tensetti

IKT-pedagog och expert på att integrera digitala verktyg i språkundervisningen. Han har lång erfarenhet av att undervisa i engelska och svenska som andraspråk och har konsekvent använt sig av digital teknik för att berika och fördjupa lärandet.