Stärk elevernas digitala kompetens i coronatider

Coronaviruset och dess följder ökar på olika sätt behovet av digital kompetens hos både lärare och elever. På Digitala lektioner finns material för dig som vill förbereda dina elever så att de kan känna igen falska rykten online, men tjänsten är också perfekt om skolan skulle stänga och ni behöver ha lektioner på distans.

Allt material på Digitala lektioner är helt kostnadsfritt och samtliga lektioner kan hittas här på sajten. Alla lektioner och övningar kan delas till eleverna via Google Classroom om din skola använder det, men de kan också genomföras direkt på sajten.

 

Källkritik och källtillit

På internet cirkulerar just nu mängder av myndighetsinformation, men också hemmasnickrade råd och rena felaktigheter om coronaviruset. De nyheter du som vuxen i skolan ser behöver inte heller vara de som dina elever nås av – det gör det extra viktigt att jobba med digital kompetens med eleverna.

På Digitala lektioner finns lektioner som ökar elevernas motståndskraft mot desinformation. Här finns några exempel på lektioner för de årskurser du undervisar:

 

Årskurs 1-3:

Olika perspektiv på en källa: En bra introduktion till ämnet där eleverna får fundera kring hur samma bild kan framställas på helt olika sätt.

Nyheter sprids i raketfart: Här får klassen reflektera om hur snabbt nyheter kan spridas på nätet och jobba med begreppen sändare, mottagare och budskap.

 

Årskurs 4-6:

Hur fungerar digitala källor: Eleverna får fundera kring hur enkelt digitala källor kan ändras och plötsligt få en helt annan betydelse.

Vems är webbplatsen: Lär eleverna vad en URL kan berätta samt undersöka vem som står bakom en sajt.

 

Årskurs 7-9 och gymnasiet:

Granska fejkade sidor på nätet: Eleverna får möjlighet att granska fejkade sajter och lära sig karaktäristiska drag för de sidor som ser riktiga men som kan ha helt andra syften.

Granska konspirationer:  En bra lektion om du vill fördjupa elevernas kunskaper i hur falska nyheter och konspirationer ser ut. Här får eleverna granska klassiska konspirationer källkritiskt.

Därför behöver du källtillit: Det är viktigt att förhålla sig kritiskt till saker man läser på nätet, men minst lika viktigt är att hitta de källor man faktiskt kan lita på. Den här artikeln från Internetstiftelsens satsning Internetkunskap fungerar som en introduktion och kan sedan kompletteras med lektionen En introduktion till källtillit för en ökad förståelse.

 

Programmering

Scratch är lättförståeligt programmeringsspråk som är gratis att använda och ett perfekt sätt att introducera dina elever till kodande. Våra lektionsserier om Scratch passar särskilt bra för hemarbete – tydliga instruktionsvideor visar steg för steg vad eleverna ska göra och de kan i egen takt gå från enklare instruktionsuppgifter till mer avancerade projekt där de skapar geometriska figurer med algoritmer eller kodar egna övergångsställen.

Titta gärna närmare på de här lektionsserierna:

 

Årskurs 1-3:

Grunderna i programmering

 

Årskurs 4-6:

Scratch för nybörjare (grundkurs)

Fortsätt med Scratch (fortsättningskurs)

Koda ett mattetest

 

Årskurs 7-9:

Scratch för nybörjare (grundkurs)

Fortsätt med Scratch (fortsättningskurs)

Geometriska uträkningar och mönster

Programmera ett övergångsställe