Lektioner i digital kompetens för lågstadiet

Välkommen till Digitala lektioner! Här har vi samlat kostnadsfria lektioner för dig som ska jobba med digital kompetens på lågstadiet som klass- eller ämneslärare.

I och med den reviderade läroplanen för grundskolan 2017 blev digital kompetens blivit en del av undervisningen för årskurs 1-3. På  Digitala lektioner hittar du kostnadsfria lektioner, utan registrering eller inloggning, som tar sig an digitalisering från massor av olika vinklar.

Ska du arbeta med källkritik inom ämnena svenska, samhällsorientering eller bild är ”En introduktion till källkritik” en bra plats att börja på. Här får eleverna fundera kring en nyhets sanningshalt utifrån en bild och arbeta med begrepp som fakta, fantasi och granskning.

Ska klassen komma igång med programmering kan ni börja utan datorer eller läsplattor. I lektionen ”Programmera en mänsklig robot” får eleven skapa ett program till en kompis som ska vara robot och följa instruktionerna. Här får klassen tillfälle att fundera på hur annorlunda instruktioner till en maskin är de vi människor brukar ge till varandra.

Lektionen ”Personlig säkerhet på nätet” låter klassen diskutera om kan skydda mobiler eller surfplatta från virus och intrång utifrån medan lektionen ”Var får man fotografera” ger en förståelse för var man får fota med sin mobil – gäller samma sak i skogen som i omklädningsrummet?

Inom ämnet netikett kan eleverna reflektera kring fenomenet att träffa kompisar på nätet och hur man är en bra vän. Digitala lektioner tar också upp lag och rätt på ett sätt som är anpassat för lågstadiet, till exempel gällande upphovsrätt och att man inte får ladda ner och använda vilken bild som helst.

Gillar du Digitala lektioner efter att ha provat? Glöm inte att tipsa en kollega!