Klicka på bilden för att se video

Anta vår källkritiksutmaning!

Mars är källkritikens månad på Digitala lektioner! Detta är ett utmärkt tillfälle att göra en eller flera källkritikslektioner tillsammans – för varje elev som deltar skänker vi nämligen fem kronor till Unicefs arbete för barn i världen.

Registrera din lektion här!

Anmäl vilken lektion du gjort och hur många elever som deltog i det här formuläret.

Gör en av våra lektioner med dina elever

Den 13 mars är det Källkritikens dag, men vi på Internetstiftelsen vill utöka det till en hel källkritiksmånad för Sveriges skoleelever!

Här på Digitala lektioner finns inte mindre än 35 färdiga källkritikslektioner för låg-, mellan- och högstadiet samt gymnasiet, kompletta med allt material som behövs samt lärarinstruktioner och läroplanskoppling. I lektionerna får eleverna bland annat granska Youtube och fejkade bilder, reflektera över sina egna Googlesökningar och fundera på hur snabbt rykten kan spridas på nätet. Titta gärna närmare på lektionerna här:

För varje elev som gör en av våra källkritikslektioner under mars månad 2019 skänker vi på Internetstiftelsen fem kronor till Unicefs arbete för att fler barn får gå i skolan. Det enda du behöver göra är att rapportera lektionerna till oss. I höstas när vi var med i Code Week samlade vi tillsammans in 62 000 kronor – vårt mål är att överstiga den summan. Gör en eller flera källkritikslektioner med dina lever!

Fyra anledningar för dig som lärare att vara med

  • Ett roligt och engagerande tillfälle att fokusera på källkritik i klassrummet.
  • Hjälper dig att möta de nya skrivningarna i läroplanen kring digital kompetens.
  • Vi finns här som ett stöd och hjälper dig att komma igång.
  • Dina elever gör skillnad samtidigt som de själva lär sig något.

Det här är Digitala lektioner

Digitala lektioner är en kostnadsfri lärresurs från Internetstiftelsen, framtagen för att hjälpa lärare att undervisa i digital kompetens och möta de läroplansförändringar som trädde i kraft hösten 2018.

Här finns lektioner i programmering, digital källkritik, netikett med mera, alla med direkta kopplingar till de nya skrivningarna i läroplanen. Digitala lektioner kräver inget inlogg och är enkelt att använda. Allt material är framtaget av verksamma lärare och alla lektioner är kopplade till den reviderade läroplanen. Du får använda materialet hur du vill: ladda ner det, bearbeta det eller använd det rakt av som en lektion.