Varje vår och höst har vi en stor kampanj eller utmaning på Digitala lektioner, Källkritiksutmaningen på våren och Code Week på hösten.
Att lära sig digital kompetens är en viktig del för att klara sig i dagens samhälle. Att rusta eleverna med en bas i digital kompetens är även en del i läroplanen. Men ibland kan det vara svårt att veta var och hur i undervisningen man ska peta in programmering eller digital källkritik.
Varje vår och höst kör vi en stor kampanj eller utmaning på Digitala lektioner för att lyfta olika aspekter av den digitala kompetens som eleverna ska lära sig. Häng med och kom igång med programmering eller digital källkritik samtidigt som ni hjälper fler barn att gå i skolan!
Gör en eller flera av våra lektioner om källkritik eller programmering när kampanjen är igång och anmäl deltagandet till oss. Vi skänker 5 kronor till Unicef för varje elev som har gjort någon av våra lektioner. Unicef jobbar för att fler barn ska kunna gå i skolan och för att alla barn ska få den barndom som de har rätt till.
Glöm inte att skriva upp dig på vårt nyhetsbrev om du inte redan gjort det. Vi påminner dig om Code Week så du inte missar chansen att delta!
Code Week är en satsning som låter elever i skolan testa att koda. Det gjorde läraren Elisabeth Dimeus i Luleå. Här är hennes tips för att få in programmering i klassrummet.
Den 13:e mars är det Källkritikens dag, som instiftades av Viralgranskaren 2017. Internetstiftelsen har tillsammans med Viralgranskaren delat ut utmärkelsen Det gyllene förstoringsglaset på denna dag till personer, initiativ eller organisationer som har gjort betydande insatser för källkritik och kritiskt tänkande på nätet.
Källkritik är en viktig del av skolans arbete. Kopplat till digital kompetens handlar det bland annat om att kunna orientera sig i det stora informationsflödet på internet och om medie- och informationskunnighet (MIK). Det är viktigt att kunna avgöra vem som är avsändare och vilket syfte en digital källa har.
Därför kör vi varje vår Källkritiksutmaningen som du och dina elever kan delta i.
Sedan 2015 hålls årligen EU-initativet Code Week, som genom att uppmuntra barn och ungdomar att testa programmering hyllar problemlösning, samarbete via programmering och kreativitet. Syftet är att visa fördelarna med att förstå hur programmering funkar och visa den skapade kraften och möjligheterna i kod. 2019 deltog över 4,2 miljoner personer världen över, varav 92 procent av deltagandet ägde rum på skolor. Här kan du läsa mer om Code Week.
Programmering i skolan är ett viktigt moment för att utveckla elevernas digitala kompetens. Det skapar en större förståelse för hur det digitala samhället fungerar och hur algoritmer styr sorteringen av information. Denna kunskap ger eleverna verktyg för att kunna delta mer aktivt i samhällsutvecklingen, ifrågasätta och ställa krav på tekniken.
Därför skapar vi varje höst ett evenemang i Code Week som du och dina elever kan delta i.
Nu är kodutmaningen på Digitala lektioner över och nästan 13 000 elever deltog i kampanjen, helt otroligt! ❤️ Vi på Internetstiftelsen är otroligt glada över detta fantastiska engagemang från alla lärare runt om i Sverige. Vi skänker 64 660 kronor till Unicef för deras arbete att ge fler barn möjlighet att gå i skolan.
Kollaskolan i Kungsbacka kommun var den allra flitigaste deltagaren i Code Week och samlade ensamma in 4 155 kronor! På andra plats hamnar Utsäljeskolan i Huddinge kommun och tredje plats kniper Väskinde skola i Region Gotland. Snyggt kämpat! 💪
Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.
Skriv upp dig och få nyheter, tips om utbildningar, event och andra kostnadsfria satsningar vi gör för lärare. Fyll i vilken årskurs du helst vill få mer tips om.