Introducera källkritik – vi har lektioner för hela grundskolan

På Digitala lektioner hittar du som jobbar i grundskolan material om digital sökkritik och källkritik på introduktionsnivå.

Du som är lågstadielärare kan börja med att titta på ”En introduktion till källkritik”, där eleverna får fundera kring vad falsk information kan innebära och skriva en saga på källkritikstemat.

Är du mellanstadielärare rekommenderar vi ”En introduktion till källkritik” för årskurs 4-6 och 7-9, där eleverna får fundera kring hur kritiska de är i olika situationer och gentemot olika digitala källor.

Högstadielärare kan självklart också använda ”En introduktion till källkritik”, men även titta närmare på ”Undersök och diskutera sökalgoritmer”, som tar upp vad en algoritm egentligen är och hur den påverkar vilka resultat vi får när vi söker på nätet.

I de båda sistnämnda lektionerna finns varsin video där lektionsförfattaren Kristina förklarar begreppen.


Var med i vår källkritiksutmaning!

Nu utmanar vi Sveriges alla lärare och elever att lära sig mer om källkritik under mars månad! Gör en eller flera av våra källkritikslektioner – några utvalda tips finns här nedanför och du hittar alla lektioner genom att klicka här.

När ni är färdiga anmäler ni ert deltagande genom lektionens klar-knapp eller genom att gå in på den här sidan. För varje elev som deltagit skänker Internetstiftelsen fem kronor till Unicefs arbete för barn i världen.

Läs mer om källkritiksutmaningen här!