Gå på Digitala lektioners fortbildningsdagar

15-16 juni | Online | Arrangeras av Internetstiftelsen i samarbete med SETT

En publik bestående av lärare sitter i en hörsal och lyssnar på ett föredrag

Se hela programmet

Nu kan du ta del av hela programmet för Digitala lektioners fortbildningsdagar - klicka här!

Välkommen att avsluta läsåret med två inspirerande eftermiddagar fyllda med fortbildning, nya perspektiv och inspirerande samtal. Delta online och kostnadsfritt!

Undervisning i digital kompetens är inte bara viktigt, med rätt verktygslåda är det både tillgängligt och kul. Gå på Digitala lektioners fortbildningsdagar för att utöka din verktygslåda med konkreta tips, nya insikter och inspiration!

Eventet är uppdelat i fristående block så du kan lätt välja de bitar som är relevanta för dig eller helt enkelt de delar du hinner med. Fullständigt program kommer inom kort men redan nu kan du anmäla dig.

Missa inte chansen att fortbilda dig inom digital kompetens – anmäl dig idag!

5 anledningar att delta

  1. Konkreta tips på hur du och din skola kan ta er an digital kompetens i undervisningen.
  2. Inspirationsföreläsning av en internationell talare som ger dig nya insikter och perspektiv.
  3. Uppdatering om den senaste utvecklingen med digitala nationella prov och digitala identiteter. 
  4. Fortbildning från ledande experter. 
  5. Inspiration från kollegor som berättar hur de arbetar med digital kompetens på sin skola.

Personuppgiftspolicy för Digitala lektioners fortbildningsdagar

Program

Tisdag 15 juni 2021

13:00-13:10 Välkomna till Digitala lektioners fortbildningsdagar!

Internetstiftelsen och dagens moderator Jenny Reichwald hälsar välkomna och introducerar dagen. Kristina Alexanderson, ansvarig för Internetstiftelsens skolsatsningar, pratar om varför digital kompetens behövs.

13:10-13:30 Att växa upp med internet – hur ser du till att dina elever blir trygga, säkra och goda medborgare?

Med internet har barn fått möjlighet att ge en egen bild av sin verklighet, samtidigt som allt de publicerat på internet också kan komma att följa dem hela livet.

Kate Eichhorn kommer att prata om vad det innebär för elever att växa upp i en värld där de kan dokumentera och återuppleva sin barndom genom sociala medier. Hon ger också en bild av hur skolan kan hjälpa elever att ta makten över den identitet de formar genom sociala medier. Hur kan skolan arbeta med värdegrundsfrågor för att skapa en generation som tror på varandra? Hur kan lärare stärka elever så att de blir schyssta vuxna?

Talare:
Kate Eichhorn är docent vid The New School University och författare till boken The end of forgetting - growing up with social media.

13:30-13:40 Frågestund med Kate Eichhorn

13:40-13:50 Paussamtal: Vilka resurser finns för att stärka elever så att de blir ansvarsfulla och medvetna digitala medborgare?

Medverkande:
Ellen Hallgren, grundskollärare och museipedagog på Sveriges historia, pratar om hur en digital tjänst både bygger ett gemensamt minne och digital kompetens.

13:50-14:20 Att undervisa i Digital kompetens – fem lärare berättar

Fem lärare håller varsin Pecha Kucha, ett kort presentationsformat på 6 min och 40 sek, där de pratar om hur de arbetar för att stärka sina elevers digitala kompetens. Fokus ligger på programmering, källkritik, värdegrund och teknik. 

Medverkande:
Christer Sjöberg är matematiklärare på mellanstadiet och brinner extra för matematik och digitalisering. Har sedan 2013 haft försteläraruppdrag med olika intriktningar kring digitalisering. Vid sidan av lärarjobbet är Christer även föreläsare och läromedelsutvecklare.

Ingela Lindström är grundskollärare som arbetar på mellanstadiet i Huddinge. Arbetar med skolans IT-råd och för att öka elevernas delaktighet i skolans digitaliseringsprocess.

Patricia Svensson är högstadielärare i Södertälje och undervisar i teknik, naturorienterande ämnen, hemkunskap och idrott.

Emelie Hahn är förstelärare i språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt samt lärare på Gränbyskolan i Uppsala kommun. Hon är eTwinningambassadör för Universitets- och högskolerådet, UHR, och tillsammans med Charlotta Granath aktuell med handboken Världen i klassrummet – från det lokala till det globala.

Linda Svanberg är förstelärare på Järfälla gymnasium. Undervisar i bild och estetisk ämnen på gymnasiet.

14:20-14:30 Paussamtal: Hur stärker lärare sin digitala kompetens?

Ett samtal kring fortbildningsbehov och resurser som kan användas i arbetslaget för att stärka din och kollegornas digitala kompetens. 

14:30-14:50 Ett forskningsperspektiv på hur undervisningen stärker elevernas digitala kompetens

Digitala lektioner spelar in en livepodd där Kristina Alexanderson från Internetstiftelsen samtalar med Christina Löfving om hennes forskning med fokus på hur lärare kan stärka elevers digitala kompetens.

Medverkande:
Christina Löfving har arbetat som lärare under många år, bland annat med att utveckla elevers digitala kompetens. Hon är just nu doktorand på Institutionen för tillämpad IT vid Göteborgs universitet.

14:50-15:15 Kollegiala samtal, en metod för fortbildning – hur då och varför?

Ett lärarlag genomför ett kollegialt samtal kring det samtal som skett i podden och om vikten av att undervisa och stärka elevernas digital kompetens.

15:15-15:20 Tack och hej, vi ses imorgon!

Personuppgiftspolicy för Digitala lektioners fortbildningsdagar


Onsdag 16 juni 2021 

13:00-13:05 Välkomna till Digitala lektioners fortbildningsdagar!

Internetstiftelsen och dagens moderator Jenny Reichwald hälsar välkomna och introducerar dagen. 

13:05-13:40 Digitala prov och tillit

Hur kan skolan, lärare, rektorer och huvudmän skapa förutsättningar för att digitala prov ska vara lika tillförlitliga och rättvisande som traditionella prov? Ett panelsamtal kring digitala prov och de möjligheter och utmaningar som de medför för lärare, elever och leverantörer av digitala tjänster.

Medverkande:
Marcello Marrone  är projektledare för digitalisering av nationella prov på Skolverket.

Eva Sartorius är uppdragsledare på Digg, myndigheten för digital förvaltning.

Mia Smith är legitimerad lärare i engelska och tyska samt förstelärare i Partille.

Maria Wiman är lärare i svenska och SO samt förstelärare i Huddinge.

13:40-13:50 Paussamtal:  Hur undervisar man om tillit?

Vilken roll spelar Internetstiftelsen och Skolfederation i undervisning om tillit?

13:50-14:25 Hissa och dissa skolans digitalisering

Låt oss hissa och dissa skolans digitalisering. Dela med dig av dina erfarenheter och lyft tillsammans med vår panel det bästa och det sämsta med digitala tjänster och verktyg i undervisningen.

Medverkande:
Patricia Diaz är doktorand på KTH med fokus på lärarutbildning och digitalisering. Hon har även arbetat som både grundskole- och gymnasielärare i spanska och engelska.

Maria Wiman är högstadielärare i SO och svenska. Hon arbetar med autentiska projekt där eleverna samarbetar med omvärlden.

Kristina Alexanderson är ansvarig för Internetstiftelsens skolsatsningar och en av landets ledande experter på arbetet med digital kompetens i skolan. 

14:25-14:57 AW med Anna Ekström, Sveriges utbildningsminister 

Ett samtal mellan Kristina Alexanderson från Internetstiftelsen och utbildningsminister Anna Ekström om att arbeta med utbildning, undervisning och skolan. Vad har vår utbildningsminister lärt sig under tiden hon varit ansvarig för skolans utveckling – först som generaldirektör för Skolverket, sedan som gymnasieminister och nu som skolminister?

Medverkande:
Anna Ekström, sedan 2019 utbildningsminister med ansvar för det svenska skolväsendet från förskola, grundskola och gymnasieskola till vuxenutbildning till folkbildning.

14:57-15:00 Tack och hej - nu är det dags för sommarlov!

Personuppgiftspolicy för Digitala lektioners fortbildningsdagar