
Digitala lektioner på SETT 2022
Missade du någon föreläsning eller vill se den igen? Här nedan kan du se alla Internetstiftelsens föreläsningar som ägde rum under SETT-dagarna.
Flera föreläsningar och samtal om digital kompetens med spännande föreläsare hann vi med när Internetstiftelsen var kompetenspartner till SETT i april. Vi bjöd vi på ett program som tog ett brett tag om digital kompetens, och du kan se alla föreläsningarna i efterhand här.

Fem sätt att stärka dina elevers digitala kompetens
Ställer barnens digitala liv nya krav på undervisningen? I den här föreläsningen lyfter Internetstiftelsens Kristina Alexanderson fem delar av digital kompetens och hur du kan använda dem för att stärka dina elever som internetanvändare.

Så hjälper du de yngsta att bli digitalt kompetenta
I den här föreläsningen ger lågstadieläraren Emma Frisk Carlström dig konkreta tips och exempel på hur du kan väva in källkritik, digital kompetens och frågan om integritet i din undervisning.

Så ser elevernas digitala liv ut
Internet är en naturlig del av vardagen för nästan alla skolbarn. Men vad vet du om deras digitala liv? Hör Internetstiftelsens Jannike Tillå, med stöd i rapporten Svenskarna och internet, berätta om hur barns internetanvändning egentligen ser ut. Läromedelsförfattaren Boel Nygren berättar hur du synliggör digitaliseringen för dina elever.

Så arbetar du formativt med digital kompetens
Hur kan vi involvera eleverna i lärandet av digital kompetens? Den frågan behandlar Patricia Diaz och Kristina Alexanderson i den här föreläsningen. Du får även praktiska exempel på hur du kan arbeta med digitala resurser för att stämma av elevers förförståelse, ge återkoppling och arbeta med kamratrespons. Patricia forskar inom lärarutbildning och användning av digitala verktyg.

Utveckla dina elevers ämneskunskaper med digitala resurser
I den här föreläsningen presenterar juristen Catharina Ekdahl och museipedagogen Ellen Hallgren var sin öppen digital resurs som du kan använda direkt i klassrummet; Upphovsrättskolan och Sveriges Historia. Lär dig hur du kan stärka dina elever i deras hantering av material på nätet, samt hur du kan undervisa i svensk historia på ett nytt sätt.

Jack Werner berättar: Så lär du ut om källkritik på nätet
Under den här föreläsningen beskriver journalisten Jack Werner hur rykten och falska nyheter sprids på nätet och hur du som lärare kan arbeta med källkritik tillsammans med dina elever för att stärka deras digitala kompetens.

Hur undervisar vi i framtidens skola?
Under den här föreläsningen ger den prisbelönta läraren Maria Wiman en bild av vilka behov som kommer att finnas i framtidens skola. Du kommer att få en inblick i vilka kunskaper du kommer behöva för att skapa en relevant undervisning för elever som växer upp med internet som en självklarhet.

Så får du in digital kompetens i skolvardagen
Vad innebär digital kompetens i praktiken för elever, lärare och skolförvaltning? Under den här föreläsningen vrider och vänder forskaren Anna-Lena Godhe på begreppet digital kompetens utifrån aktuell forskning. Du får en tydlig överblick av vad digital kompetens har varit, vad det är och vad det kan bli i den praktiska undervisningen.

Boksmakarprat - de bästa böckerna om digital kompetens
En panel bestående av författare, lärare och forskare samtalar om litteratur som kan användas för att stärka dina kunskaper i digital kompetens.